Semne ale cancerului de piele!

Cancerul de piele ne poate afecta fara sa ne dam seama de acest lucru. Medicii ne recomanda sa fim mereu atenti la alunitele pe care le avem si sa observam daca acestea isi schimba forma, culoarea sau dimensiunea. Iata care sunt cele mai noi semne ale cancerului de piele!

Un nou studiu a scos la iveala ca durerea si mancarimea pot fi semne ale cancerului de piele. Studiul a cuprins peste 250 de persoane care fusesera diagnosticate cu una dintre cele trei tipuri principale de cancer cutanat: carcinom cu celule bazale, melanom si carcinom cu celule scuamoase.

Studiul a aratat ca 28% din leziunile cutanate au fost caracterizate prin durere, iar 37% din acestea prin mancarime. Foarte multi pacienti au spus ca au avut ambele simptome, atat mancarimea, cat si senzatia de durere.

Trebuie sa mai stii ca melanomul este un cancer de piele mortal, care se diagnosticheaza destul de greu si tarziu. De aceea, atunci cand ai simptomele de mai sus, este bine sa fugi pana la medic pentru un consult de specialitate.

Nu uita si de cele mai comune simptome ale cancerului de piele, ABCDE-ul alunitelor. Verifica asimetria acestora, marginea neregulata, culoarea, diametrul si evolutia. Daca oricare din acestea se schimba in timp, este cazul sa te ingrijorezi, deoarece poate fi vorba de cancer cutanat.

Medicii ne mai atrag atentia si asupra expunerii la radiatiile solare directe sau la radiatiile solarelor. Aceste raze ultraviolete pot fi periculoase pentru pielea noastra, mai ales daca apelam mult la solar si stam foarte mult la soare.

De fiecare data cand ne expunem la soare trebuie sa avem aplicata pe piele o lotiune cu factor de protectie cat mai mare, indicat fiind SPF-ul 50. De asemenea, nu trebuie sa te expui la soare intre orele 11:00 si 16:00, atunci cand radiatiile solare sunt la un nivel foarte ridicat si iti pot afecta pielea.