De ce sughitam?

Sughitul este un spasm al corzilor vocale, manifestat prin zgomot caracteristic si prin contractia brusca a diafragmului. Cauzele pentru care sughitam pot fi multiple. Sa aflam de ce sughitam!

Sughitul poate aparea din cauza unor procese inflamatorii, afectiuni pleuro-pulmonare, afectiuni digestive, intoxicatii, cresterea presiunii craniene sau afectiuni cardiovasculare. De cele mai multe ori, sughitul este trecator, insa in cazuri patologice poate aparea sughitul de durata.

Sughitul la copii

In cazul copiilor, acestia pot sughita datorita reactivitatii sistemului lor nervos. O alta cauza a sughitului la copii este alimentatia in graba, care poate provoca dilatarea stomacului prin aerofagie. Si la persoanele adulte sughitul poate aparea atunci cand se mananca in graba. Sughitul poate fi provocat si in urma consumul de bauturi carbogazoase.

Sughit de durata

Sughitul de durata este produs prin iritarea nervului frenic pe traiectul sau. Acesta este numit sughit de origine periferica si poate aparea in cazuri de anevrism aortic, afectiuni ale coloanei vertebrale, adenopatii cervicale, adenopatii hilare tuberculoase, infarct miocardic, pericardite, diverticol esofagian sau neoplasm esofagian.

Sughitul de durata pot fi un simptom al cresterii presiuni intracelulare, hidrocefalie, tumori, poliomelite, meningita, tetanie, coma diabetica, coma hipoglicemica, arsuri, tulburari circulatorii, epilepsie, ateroscelroza cerebrala, paralizie bulbara acuta, apoplexie, encefalita, abces cerebral, TBC, alcoolism, ingerarea unor substante vomitive sau anoxemie.

Cum sa ne oprim din sughitat?

Exista cateva tratamente pentru sughit. Cel mai comun dintre acestea este apa. Bea un pahar cu apa cu inghitituri mici, fara sa te grabesti. O alta metoda este sa iti tii respiratia pentru 10 secunde, sa respiri de cateva ori apoi sa reiei procesul. Sughitul ar trebui sa se opreasca. Inca o metoda pe care o poti incerca atunci cand vrei sa iti opresti sughitul este sa fii speriata. Metoda poate parea putin ciudata, insa cu siguranta va functiona.