Probleme cu tiroida? Iata ce sa nu mananci!

Cu ajutorul iodului din organism hormonii tiroidieni sunt sintetizati. Lipsa sau excesul de iod poate duce la afectarea functionarii tiroidei. Sa vedem ce nu ai voie sa mananci atunci cand ai probleme cu tiroida!

Carenta de iod apare in special in zonele montane si submontane, iar Romania are un astfel de relief. In 2001, 30 de judete au fost declarate endemice pentru lipsa de iod, iar din 2002 legea prevede iodarea sarii destinate consumului uman. Specialistii recomanda ca sarea sa fie adaugata in mancare la servire, deoarece iodul din sare se pierde in timpul fierberii.

Alimentele procesate sunt foarte bogate in iod, deoarece la prepararea acestora se foloseste destul de multa sare. Iodul natural se obtine prin consumul de pesti marini sau fructe de mare, care sunt cele mai bogate alimente in iod natural.

Din fericire, crescatorii de animale folosesc suplimente alimentare care contin iod in cantitati mari, iar carnea, produsele lactate si ouale pot deveni astfel destul de bogate in iod. Fructele si legumele au o concentratie foarte mica de iod, de aceea nu trebuie sa te bazezi pe acestea daca vrei sa iti suplimentezi organismul cu iod.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de o cantitate mai mare de iod, de aceea se recomanda administrarea unor suplimente alimentare care sa contina si acest nutrient. Lipsa de iod din organism duce la instalarea hipotiroidismului.

Daca treci brusc de la un deficit de iod la o cantitatea prea mare, este posibil sa dezvolti hipertiroidism. In cazul hipertiroidismului, este bine sa limitam aportul de iod. In cazul cancerului de tiroida, un tratament il reprezinta iodul radioactiv, care poate avea o eficienta crescuta.

Un alt nutrient de care glanda noastra tiroida are nevoie pentru o buna functionare este seleniul. Deficitul de seleniu poate duce la activarea proceselor autoimune tiroidiene si deficit de hormoni tiroidieni. S-a demonstrat ca in cazul tiroidei cronice autoimune, o cantitate de 200 mcg de seleniu pe zi duce la scaderea nivelului de anticorpi. Aspartanul, un indulcitor artificial, poate declansa mai multe boli tiroidiene autoimune.

Legumele crucifere (varza, broccoli, conopida, gulie, varza de Bruxelles) se recomanda a fi consumate cu moderatie, deoarece contin tiocinati, care blocheaza preluarea iodului din alimentatie de catre tiroida.