Ceai Matcha: Proprietati, beneficii si contraindicatii

Prepararea ceaiului matcha se afla in centrul celebrei si stravechi ceremonii japoneze a ceaiului si are o lunga asociere cu Zen. Ceaiul matcha este singura forma de ceai in care se consuma intreaga frunza, iar pentru ca este facut din frunze de calitate superioara, care sunt tratate cu mare grija, ofera mai multe elemente sanatoase decat alte forme de consum de ceai verde conventional ceai.

Este o bautura unica, frumoasa si bogat aromata, care ofera celor care o consuma o stare de bine. In plus, ritualul simplu de preparare este placut si meditativ.

Pentru a face matcha, spre deosebire de majoritatea celorlalte forme de ceai verde, fermierii acopera plantele cu carpa de umbra timp de trei saptamani inainte de recoltarea in mai.

Acest lucru face ca lastarii noi sa dezvolte frunze mai mari, mai subtiri, cu o aroma si o textura mai bune. Recoltarea este manuala, iar frunzele cele mai tinere si cele mai mici sunt selectate pentru a obtine un matcha de cea mai buna calitate.

Fermierii aburesc frunzele pentru scurt timp pentru a opri orice fermentatie, apoi le usuca si le impacheteaza in baloturi pentru depozitare la rece.

Imbatranirea adanceste aroma ceaiului, care devine optima dupa sase luni de cules.

Cata cofeina este in ceaiul verde matcha?

Matcha contine cofeina. Deoarece acest ceai se face prin macinarea frunzelor intregi intr-o pulbere fina, cantitatea de cofeina este mai mare decat atunci cand se bea ceai din pliculete.

Exista aproximativ 32 mg de cofeina in ceaiul verde obisnuit, comparativ cu 68 mg de cofeina intr-o lingurita de matcha de grad ceremonial (cel mai inalt grad).

Nu lasati acest nivel ridicat de cofeina sa va sperie. Amintiti-va, o cantitate moderata de cofeina nu va rani si s-a dovedit ca este de fapt benefica pentru sanatatea dumneavoastra.

Cofeina din matcha poate ajuta la cresterea metabolismului cu 40% si la reglarea nivelului de zahar din sange.

Daca schimbam ceasca tipica de cafea de dimineata cu o ceasca de ceai matcha, tinand cont de proprietatile si beneficiile acesteia, vom mentine aceleasi niveluri de energie, imbunatatind concentrarea pe tot parcursul zilei fara problemele pe care le poate aduce consumul de cafea.

Beneficiile ceaiului matcha si proprietatile sale medicinale

Pe langa faptul ca este gustos si revigorant, ceaiul matcha are multe beneficii pentru sanatate. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale de ceai matcha de a imbunatati unele aspecte ale corpului, cum ar fi cele detaliate mai jos.

Continut ridicat de antioxidanti

Matcha este bogat in catechine, o clasa de compusi vegetali din ceai care actioneaza ca antioxidanti naturali.

Antioxidantii ajuta la stabilizarea radicalilor liberi daunatori, care sunt compusi care pot deteriora celulele si pot provoca boli cronice si degenerative.

Cand pudra de matcha este adaugata in apa fierbinte pentru a face ceai, aceasta contine toti nutrientii intregii frunze. Tinde sa aiba mai multe catechine si antioxidanti decat doar inmuierea frunzelor de ceai verde in apa.

De fapt, conform unei estimari, numarul anumitor catechine din matcha este de pana la 137 de ori mai mare decat in ​​alte tipuri de ceai verde.

Includerea matcha-ului in dieta noastra ar putea creste cantitatea de antioxidanti, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si chiar la reducerea riscului mai multor boli degenerative.

Protejeaza ficatul

Ficatul este vital pentru sanatate si joaca un rol central in eliminarea toxinelor, metabolismul medicamentelor si procesarea nutrientilor.

Unele studii au descoperit ca matcha poate ajuta la protejarea sanatatii ficatului dumneavoastra.

O analiza a 15 studii a constatat ca consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc mai scazut de boli hepatice.

Creste functia creierului

Unele cercetari arata ca cateva dintre componentele din ceaiul matcha pot ajuta la imbunatatirea functiei creierului.

Un studiu efectuat pe 23 de persoane a analizat modul in care oamenii au indeplinit o serie de sarcini menite sa masoare performanta creierului. Unii participanti au consumat fie ceai matcha, fie un baton care continea 4 grame, in timp ce o alta parte a grupului de control a consumat un ceai sau un baton placebo.

Cercetatorii au descoperit ca matcha a determinat imbunatatiri ale atentiei, timpului de reactie si memoriei, in comparatie cu placebo.

Un alt studiu mic a aratat ca consumul a 2 grame de pudra de ceai verde zilnic timp de doua luni a ajutat la imbunatatirea functiei creierului la persoanele in varsta.

Mai multe studii au legat consumul de cofeina de imbunatatirea functiei creierului, invocand timpi de reactie mai rapidi, atentie sporita si memorie imbunatatita.

Printre proprietatile sale, ceaiul matcha contine si un compus numit L-teanina, care modifica efectele cofeinei, promovand vigilenta si ajutand la evitarea scaderii nivelului de energie care poate urma consumul de cofeina.

De asemenea, s-a demonstrat ca L-teanina creste activitatea undelor alfa din creier, ceea ce poate ajuta la inducerea relaxarii si la scaderea nivelului de stres.

Protejeaza-ti inima

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, reprezentand o treime din toate decesele la persoanele cu varsta peste 35 de ani.

Unele studii au aratat ca consumul de ceai verde, care are un profil nutritional similar cu matcha, poate ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima.

S-a demonstrat ca ceaiul verde scade nivelul de colesterol LDL total si „rau”, precum si trigliceridele. De asemenea, poate ajuta la prevenirea oxidarii colesterolului LDL, un alt factor care poate proteja impotriva bolilor de inima.

Atunci cand este combinat cu o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, consumul de ceai matcha va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa si sa va protejati impotriva bolilor.

Ajuta la pierderea in greutate

Arunca o privire la orice supliment de slabit si probabil vei vedea „extract de ceai verde” pe lista de ingrediente.

Ceaiul verde este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a spori pierderea in greutate. De fapt, studiile arata ca poate ajuta la accelerarea metabolismului pentru a creste consumul de energie si a stimula arderea grasimilor.

Un mic studiu a aratat ca administrarea de extract de ceai verde in timpul exercitiilor fizice moderate a crescut arderea grasimilor cu 17%.

Un alt studiu efectuat pe 14 persoane a constatat ca administrarea unui supliment care contine extract de ceai verde a crescut semnificativ consumul de energie in 24 de ore, comparativ cu un placebo.

O revizuire a 11 studii a aratat, de asemenea, ca ceaiul verde ajuta la reducerea greutatii corporale si la mentinerea pierderii in greutate.

Desi majoritatea acestor studii s-au concentrat pe extractul de ceai verde, matcha provine din aceeasi planta si ar trebui sa aiba acelasi efect sau mai mare.

Cum se prepara Matcha

Pentru a prepara ceaiul matcha traditional, cerne 1-2 lingurite (2-4 grame) de pudra matcha intr-o cana, adauga aproximativ 60 ml de apa fierbinte si amesteca cu un tel de bambus.

Un tel din bambus poate fi gasit la o ceainarie de specialitate sau la un magazin japonez. De asemenea, puteti ajusta raportul dintre pudra de matcha si apa in functie de consistenta preferata.

Pentru un ceai mai usor, reduceti pudra la o jumatate de lingurita (1 gram) si amestecati cu 90 pana la 120 ml apa fierbinte.

Daca se prefera o versiune mai concentrata, combinati 2 lingurite (4 grame) de pulbere cu doar 30 ml de apa.

Daca vrei sa fii putin creativ, poti chiar sa incerci sa faci matcha latte , budinci sau shake-uri de proteine ​​pentru a creste continutul de nutrienti al retetelor tale preferate.

Ca intotdeauna, moderatia este cheia. Desi matcha este plin de beneficii pentru sanatate, mai mult nu este neaparat mai bun.

De fapt, au fost raportate probleme hepatice la unele persoane care au baut zilnic sase cani de ceai verde. Acest lucru se traduce prin aproximativ doua cani de ceai matcha, deoarece este mai concentrat decat ceaiul verde.

De asemenea, consumul de matcha va poate creste expunerea la contaminanti precum pesticidele, substantele chimice si chiar arsenul care se gaseste in solul unde cresc plantele de ceai.

Cel mai bine este sa bei o cana sau doua pe zi si sa cauti soiuri ecologice certificate pentru a profita de numeroasele beneficii pentru sanatate ale matcha-ului fara a risca efecte secundare.

Exista multe moduri de a pregati matcha, asa ca il poti alege pe cel care iti place cel mai mult. De asemenea, poate fi incorporat intr-un numar de retete diferite.

Matcha provine din aceeasi planta ca si ceaiul verde, dar pentru ca este facut din frunza intreaga, contine o cantitate mai concentrata de antioxidanti si compusi vegetali benefici.

De unde sa cumpar ceai matcha

Ceaiul matcha poate fi cumparat din magazinele organice si din plante medicinale. Desi cel mai obisnuit este sa cumparati ceai Matcha din magazinele de pe internet.

Efecte secundare si contraindicatii ale ceaiului matcha

Desi ceaiul matcha este in general considerat sigur atunci cand este consumat in cantitati mici ca bautura, este important sa nu exagerati. Datorita continutului de cofeina, ceaiul verde poate declansa anumite efecte secundare (cum ar fi dureri de cap, insomnie, iritabilitate, diaree si arsuri la stomac) atunci cand este consumat in exces.

Ceaiul matcha, in ciuda beneficiilor sale enorme, poate provoca contraindicatii precum dureri de stomac si constipatie la unele persoane.

De asemenea, daca cultivarea nu este organica, poate contine fluor, arsen si plumb, care sunt absorbite de planta de ceai din solul inconjurator.

Copiii si femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite consumul acestuia.

Doza zilnica este de maximum doua cani pe zi.

Daca va ganditi sa utilizati matcha pentru o afectiune de sanatate, asigurati-va ca va consultati mai intai medicul.

Prepararea ceaiului matcha se afla in centrul celebrei si stravechi ceremonii japoneze a ceaiului si are o lunga asociere cu Zen. Ceaiul matcha este singura forma de ceai in care se consuma intreaga frunza, iar pentru ca este facut din frunze de calitate superioara, care sunt tratate cu mare grija, ofera mai multe elemente sanatoase decat alte forme de consum de ceai verde conventional ceai.

Este o bautura unica, frumoasa si bogat aromata, care ofera celor care o consuma o stare de bine. In plus, ritualul simplu de preparare este placut si meditativ.

Pentru a face matcha, spre deosebire de majoritatea celorlalte forme de ceai verde, fermierii acopera plantele cu carpa de umbra timp de trei saptamani inainte de recoltarea in mai.

Acest lucru face ca lastarii noi sa dezvolte frunze mai mari, mai subtiri, cu o aroma si o textura mai bune. Recoltarea este manuala, iar frunzele cele mai tinere si cele mai mici sunt selectate pentru a obtine un matcha de cea mai buna calitate.

Fermierii aburesc frunzele pentru scurt timp pentru a opri orice fermentatie, apoi le usuca si le impacheteaza in baloturi pentru depozitare la rece.

Imbatranirea adanceste aroma ceaiului, care devine optima dupa sase luni de cules.

Cata cofeina este in ceaiul verde matcha?

Matcha contine cofeina. Deoarece acest ceai se face prin macinarea frunzelor intregi intr-o pulbere fina, cantitatea de cofeina este mai mare decat atunci cand se bea ceai din pliculete.

Exista aproximativ 32 mg de cofeina in ceaiul verde obisnuit, comparativ cu 68 mg de cofeina intr-o lingurita de matcha de grad ceremonial (cel mai inalt grad).

Nu lasati acest nivel ridicat de cofeina sa va sperie. Amintiti-va, o cantitate moderata de cofeina nu va rani si s-a dovedit ca este de fapt benefica pentru sanatatea dumneavoastra.

Cofeina din matcha poate ajuta la cresterea metabolismului cu 40% si la reglarea nivelului de zahar din sange.

Daca schimbam ceasca tipica de cafea de dimineata cu o ceasca de ceai matcha, tinand cont de proprietatile si beneficiile acesteia, vom mentine aceleasi niveluri de energie, imbunatatind concentrarea pe tot parcursul zilei fara problemele pe care le poate aduce consumul de cafea.

Beneficiile ceaiului matcha si proprietatile sale medicinale

Pe langa faptul ca este gustos si revigorant, ceaiul matcha are multe beneficii pentru sanatate. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale de ceai matcha de a imbunatati unele aspecte ale corpului, cum ar fi cele detaliate mai jos.

Continut ridicat de antioxidanti

Matcha este bogat in catechine, o clasa de compusi vegetali din ceai care actioneaza ca antioxidanti naturali.

Antioxidantii ajuta la stabilizarea radicalilor liberi daunatori, care sunt compusi care pot deteriora celulele si pot provoca boli cronice si degenerative.

Cand pudra de matcha este adaugata in apa fierbinte pentru a face ceai, aceasta contine toti nutrientii intregii frunze. Tinde sa aiba mai multe catechine si antioxidanti decat doar inmuierea frunzelor de ceai verde in apa.

De fapt, conform unei estimari, numarul anumitor catechine din matcha este de pana la 137 de ori mai mare decat in ​​alte tipuri de ceai verde.

Includerea matcha-ului in dieta noastra ar putea creste cantitatea de antioxidanti, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si chiar la reducerea riscului mai multor boli degenerative.

Protejeaza ficatul

Ficatul este vital pentru sanatate si joaca un rol central in eliminarea toxinelor, metabolismul medicamentelor si procesarea nutrientilor.

Unele studii au descoperit ca matcha poate ajuta la protejarea sanatatii ficatului dumneavoastra.

O analiza a 15 studii a constatat ca consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc mai scazut de boli hepatice.

Creste functia creierului

Unele cercetari arata ca cateva dintre componentele din ceaiul matcha pot ajuta la imbunatatirea functiei creierului.

Un studiu efectuat pe 23 de persoane a analizat modul in care oamenii au indeplinit o serie de sarcini menite sa masoare performanta creierului. Unii participanti au consumat fie ceai matcha, fie un baton care continea 4 grame, in timp ce o alta parte a grupului de control a consumat un ceai sau un baton placebo.

Cercetatorii au descoperit ca matcha a determinat imbunatatiri ale atentiei, timpului de reactie si memoriei, in comparatie cu placebo.

Un alt studiu mic a aratat ca consumul a 2 grame de pudra de ceai verde zilnic timp de doua luni a ajutat la imbunatatirea functiei creierului la persoanele in varsta.

Mai multe studii au legat consumul de cofeina de imbunatatirea functiei creierului, invocand timpi de reactie mai rapidi, atentie sporita si memorie imbunatatita.

Printre proprietatile sale, ceaiul matcha contine si un compus numit L-teanina, care modifica efectele cofeinei, promovand vigilenta si ajutand la evitarea scaderii nivelului de energie care poate urma consumul de cofeina.

De asemenea, s-a demonstrat ca L-teanina creste activitatea undelor alfa din creier, ceea ce poate ajuta la inducerea relaxarii si la scaderea nivelului de stres.

Protejeaza-ti inima

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, reprezentand o treime din toate decesele la persoanele cu varsta peste 35 de ani.

Unele studii au aratat ca consumul de ceai verde, care are un profil nutritional similar cu matcha, poate ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima.

S-a demonstrat ca ceaiul verde scade nivelul de colesterol LDL total si „rau”, precum si trigliceridele. De asemenea, poate ajuta la prevenirea oxidarii colesterolului LDL, un alt factor care poate proteja impotriva bolilor de inima.

Atunci cand este combinat cu o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, consumul de ceai matcha va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa si sa va protejati impotriva bolilor.

Ajuta la pierderea in greutate

Arunca o privire la orice supliment de slabit si probabil vei vedea „extract de ceai verde” pe lista de ingrediente.

Ceaiul verde este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a spori pierderea in greutate. De fapt, studiile arata ca poate ajuta la accelerarea metabolismului pentru a creste consumul de energie si a stimula arderea grasimilor.

Un mic studiu a aratat ca administrarea de extract de ceai verde in timpul exercitiilor fizice moderate a crescut arderea grasimilor cu 17%.

Un alt studiu efectuat pe 14 persoane a constatat ca administrarea unui supliment care contine extract de ceai verde a crescut semnificativ consumul de energie in 24 de ore, comparativ cu un placebo.

O revizuire a 11 studii a aratat, de asemenea, ca ceaiul verde ajuta la reducerea greutatii corporale si la mentinerea pierderii in greutate.

Desi majoritatea acestor studii s-au concentrat pe extractul de ceai verde, matcha provine din aceeasi planta si ar trebui sa aiba acelasi efect sau mai mare.

Cum se prepara Matcha

Pentru a prepara ceaiul matcha traditional, cerne 1-2 lingurite (2-4 grame) de pudra matcha intr-o cana, adauga aproximativ 60 ml de apa fierbinte si amesteca cu un tel de bambus.

Un tel din bambus poate fi gasit la o ceainarie de specialitate sau la un magazin japonez. De asemenea, puteti ajusta raportul dintre pudra de matcha si apa in functie de consistenta preferata.

Pentru un ceai mai usor, reduceti pudra la o jumatate de lingurita (1 gram) si amestecati cu 90 pana la 120 ml apa fierbinte.

Daca se prefera o versiune mai concentrata, combinati 2 lingurite (4 grame) de pulbere cu doar 30 ml de apa.

Daca vrei sa fii putin creativ, poti chiar sa incerci sa faci matcha latte , budinci sau shake-uri de proteine ​​pentru a creste continutul de nutrienti al retetelor tale preferate.

Ca intotdeauna, moderatia este cheia. Desi matcha este plin de beneficii pentru sanatate, mai mult nu este neaparat mai bun.

De fapt, au fost raportate probleme hepatice la unele persoane care au baut zilnic sase cani de ceai verde. Acest lucru se traduce prin aproximativ doua cani de ceai matcha, deoarece este mai concentrat decat ceaiul verde.

De asemenea, consumul de matcha va poate creste expunerea la contaminanti precum pesticidele, substantele chimice si chiar arsenul care se gaseste in solul unde cresc plantele de ceai.

Cel mai bine este sa bei o cana sau doua pe zi si sa cauti soiuri ecologice certificate pentru a profita de numeroasele beneficii pentru sanatate ale matcha-ului fara a risca efecte secundare.

Exista multe moduri de a pregati matcha, asa ca il poti alege pe cel care iti place cel mai mult. De asemenea, poate fi incorporat intr-un numar de retete diferite.

Matcha provine din aceeasi planta ca si ceaiul verde, dar pentru ca este facut din frunza intreaga, contine o cantitate mai concentrata de antioxidanti si compusi vegetali benefici.

De unde sa cumpar ceai matcha

Ceaiul matcha poate fi cumparat din magazinele organice si din plante medicinale. Desi cel mai obisnuit este sa cumparati ceai Matcha din magazinele de pe internet.

Efecte secundare si contraindicatii ale ceaiului matcha

Desi ceaiul matcha este in general considerat sigur atunci cand este consumat in cantitati mici ca bautura, este important sa nu exagerati. Datorita continutului de cofeina, ceaiul verde poate declansa anumite efecte secundare (cum ar fi dureri de cap, insomnie, iritabilitate, diaree si arsuri la stomac) atunci cand este consumat in exces.

Ceaiul matcha, in ciuda beneficiilor sale enorme, poate provoca contraindicatii precum dureri de stomac si constipatie la unele persoane.

De asemenea, daca cultivarea nu este organica, poate contine fluor, arsen si plumb, care sunt absorbite de planta de ceai din solul inconjurator.

Copiii si femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite consumul acestuia.

Doza zilnica este de maximum doua cani pe zi.

Daca va ganditi sa utilizati matcha pentru o afectiune de sanatate, asigurati-va ca va consultati mai intai medicul.

Populare

Nu rata

Recente

Mituri si adevaruri despre cel mai bun moment pentru a manca fructe

Una dintre cele mai confuze probleme legate de nutritie este daca exista momente specifice pentru a consuma fructe, deoarece s-a raportat ca consumul acestui...

10 remedii de casa pentru buzele crapate

Buzele crapate sunt o afectiune foarte frecventa atat la copii, cat si la adulti. Sunt relativ usor de detectat deoarece provoaca strangere, riduri mici...

Conserve: obtine nutrientii de care ai nevoie la un cost mai mic

Am auzit de ani de zile sa mancam o dieta bogata in fructe si legume proaspete pentru a imbunatati sanatatea. Dar, este important de...