Carnea rosie este cancerigena?

In 2015, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o declaratie in care spunea ca „carnea rosie este posibil cancerigena pentru oameni”. Panica a fost evidenta, deoarece oamenii au inceput sa creada ca consumul unei fripturi poate provoca cancer.

Desi OMS, cea mai inalta institutie sanitara din lume, a calificat rapid ceea ce spusese, era deja prea tarziu. Ceea ce au vrut sa spuna a fost ca s-a observat o usoara corelatie intre persoanele care consumau carne rosie frecvent si cazurile de cancer colorectal, desi s-a spus „probabil” din moment ce nu s-a confirmat deloc ca a fost carnea cea care a provocat cancerul colorectal. .

Prin urmare, pur si simplu spunand ca analizeaza o posibila relatie intre consumul excesiv de carne rosie si cancerul colorectal, retelele de socializare si multe mijloace media nu au ezitat sa faca urmatoarea propozitie: carnea rosie este cancerigena.

Dar carnea rosie chiar provoaca cancer? In acest articol vom analiza aceasta intrebare si vom califica ce a vrut sa spuna OMS, oferind explicatii stiintifice.

Ce intelegem prin carne rosie si procesata?

Carnea rosie este tot acel tesut muscular care provine de la mamiferele pe care le mancam , in principal carne de vitel, porc, miel, capra, vita si cal. Dar nu trebuie confundat cu carnea procesata, deoarece aceasta diferentiere este cheia pentru a intelege ce ne-a spus OMS si de ce nu se poate spune ca „carnea rosie este cancerigena”.

Carnea procesata se refera la toata carnea care a fost supusa transformarilor prin sarare, afumare, vindecare, fermentare si alte tehnici comune in industria alimentara. Cateva exemple sunt carnatii, hot-dog-urile, sunca, jerky, corned beef etc.

OMS a spus ca, desi carnea procesata este legata de un risc crescut de cancer, inca nu exista dovezi stiintifice solide pentru carnea rosie care sa spuna ca este cancerigena.

Ce este o substanta cancerigena?

O substanta cancerigena sau cancerigena este orice substanta care, fie prin inhalare, ingerare sau patrundere cutanata, o data in interiorul corpului nostru creste riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer intr-o masura mai mare sau mai mica.

Acestea sunt substante care au capacitatea de a provoca mutatii in materialul nostru genetic , modificari care sunt responsabile pentru ca unele celule sanatoase sa devina canceroase care se vor reproduce necontrolat si ne vor imbolnavi.

Aceste substante cancerigene sunt responsabile pentru, in raport cu factorii genetici proprii ai persoanei, cele peste 200 de tipuri diferite de cancer de care cunoastem.

Astfel, componentele tutunului sunt substante cancerigene care sunt inhalate si care cresc foarte mult riscul de cancer pulmonar, printre altele. Radiatiile de mare energie, precum razele X, atata timp cat stralucesc mult timp la doze foarte mari (cu raze X nu este nicio problema) este o substanta cancerigena care patrunde prin piele si creste riscul de cancer mamar .mama, printre altele. Alcoolul este, de asemenea, o substanta cancerigena care este ingerata si care provoaca diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul esofagian.

Acestea sunt unele dintre cele mai faimoase, dar exista multi alti cancerigeni legati de dezvoltarea cancerului. Totusi, avand in vedere ca multe substante cu care interactionam in fiecare zi sunt analizate, este de o importanta vitala sa nu asociem „efectul sau potential carcinogen este in curs de studiu” cu „provoaca cancer”. Si tocmai aceasta este greseala care s-a facut cu carnea rosie.

OMS are o lista aproape nesfarsita de substante clasificate in functie de efectul lor cancerigen. Practic, toate substantele si produsele cunoscute sunt clasificate in trei grupe.

Grupa 1: cancerigeni

In cadrul acestui grup, poate minoritatea in ceea ce priveste numarul de membri, avem toate acele substante, procese, produse si compusi care s-au dovedit a fi cancerigeni pentru oameni. Tutunul, alcoolul, razele X etc. sunt grupa 1.

Cu alte cuvinte, studiile stiintifice arata ca exista o relatie empirica si de incredere statistic intre administrarea acestor substante (prin inhalare, ingerare sau penetrare) si un risc crescut de a dezvolta un anumit cancer. Prin urmare, este confirmat ca, cu cat expunerea la substanta este mai mare, cu atat este mai probabil ca persoana sa faca cancer .

Grupa 2: potentiali cancerigeni

In cadrul acestui grup regasim toate acele substante care sunt suspectate de a fi cancerigene . Aici apar cele mai multe neintelegeri si de care sunt alimentate multe farse pe internet. Telefoane mobile, plumb, cafea, benzina… Toate aceste produse sunt in studiu. Nu exista dovezi care sa spuna ca nu sunt cancerigene, dar nici nu exista dovezi care sa spuna ca sunt.

Grupa 2 include toate acele substante care, in urma unui studiu preliminar, arata ca exista o corelatie intre persoanele care sunt expuse la aceasta si dezvoltarea cancerului. In orice caz, sunt necesare mai multe studii deoarece este cel mai probabil ca acest risc crescut de cancer sa nu se datoreze substantei in sine, ci altor factori care nu au fost luati in considerare in studiu.

Adica nu exista nici o relatie empirica si nici rezultatele nu sunt probabile statistic. De exemplu: imaginati-va ca analizam potentialul cancerigen al unei anumite substante. Impartim populatia in doua. Unul expus la substanta si unul care nu este. La final, vedem ca cei expusi sunt mai susceptibili de a suferi de cancer pulmonar. Putem spune ca aceasta substanta este cancerigena? Nu, pentru ca este posibil ca, de exemplu, sa fie mai multi fumatori in acea populatie si ca riscul crescut sa nu se datoreze substantei analizate, ci unor factori externi.

Grupa 3: necancerigena

In cadrul acestui grup regasim practic toate substantele cu care interactionam zilnic. Ceai, zaharina, vopsea, lumina vizibila, magnetism, cofeina… Toate aceste substante, in urma analizelor, s-au dovedit a nu fi cancerigene.

Cu alte cuvinte, in cadrul acestui grup avem toate acele produse pentru care nu exista nicio relatie intre expunerea la acestea si dezvoltarea cancerului.

Majoritatea substantelor din grupa 2 ajung in aceasta grupa de „necancerigene”, dar problema apare deoarece, pe parcurs, farsele se pot raspandi si sustin ca aceasta substanta este cancerigena in ciuda faptului ca este doar studiata.

Carnea rosie apartine grupei 2; cel procesat, la 1

OMS nu a spus niciodata ca carnea rosie este cancerigena, pur si simplu a plasat-o impreuna cu multe alte substante in grupa 2 . Prin urmare, nu se poate spune ca carnea rosie provoaca cancer, a fost pur si simplu o neintelegere.

Ca sa va faceti o idee, carnea rosie este in acelasi grup cu telefoanele mobile in ceea ce priveste potentialul cancerigen, dar oamenii folosesc telefoanele mobile in fiecare zi fara sa-si faca griji. Desigur, consumul de carne rosie pare sa implice adesea ca provoaca cancer da sau da.

Prin urmare, carnea rosie nu este cancerigena. Ceea ce se intampla este ca, din cauza substantelor care il compun, exista posibilitatea ca acesta sa creasca riscul de a dezvolta cancer, in special cancer colorectal. Potentialul sau cancerigen este pur si simplu in studiu, deoarece nu poate fi confirmat 100% ca expunerea sa prelungita provoaca cancer.

Mentiune speciala merita carnea procesata, deoarece este supusa unor procese chimice si fizice care implica substante care s-au dovedit a fi cancerigene. In ciuda faptului ca expunerea la aceste substante este mai mica, adevarul este ca prezenta lor inseamna ca carnea procesata se afla in grupa 1, adica cea a agentilor cancerigeni.

In orice caz, chiar daca se afla in acest grup, nu inseamna ca a manca un „Frankfurt” din cand in cand ne va provoca cancer. Ceea ce spune este ca expunerea prelungita (mai mare decat este expusa orice persoana) creste riscul de a dezvolta cancer .

Prin urmare, trebuie avuta o grija deosebita cu toate carnurile procesate si sa moderati consumul acestora.

Deci carnea rosie este sigura?

Faptul ca nu trebuie sa fie cancerigen nu inseamna ca este total sigur. Consumam mai multa carne rosie decat ar trebui, iar acest consum excesiv este legat de probleme de sanatate independente de cancer.

In societatea de astazi mancam mai multa carne rosie decat avem nevoie , iar excesul de aceste proteine ​​in dieta favorizeaza excesul de greutate, creste colesterolul, incurajeaza dezvoltarea pietrelor la rinichi, a substantelor toxice din industria carnii (cum ar fi antibioticele), etc.

Prin urmare, desi nu este neaparat cancerigen, consumul excesiv de carne rosie poate provoca probleme de sanatate. Intr-o dieta sanatoasa, trebuie sa reducem consumul de carne rosie, nu pentru ca ne va provoca cancer (ceea ce cel mai probabil nu o va face), ci pentru ca trebuie sa acordam prioritate legumelor, fructelor si carnii albe. Cu toate acestea, nu este necesar sa eliminati carnea rosie din alimentatie, deoarece are si beneficii.

    In 2015, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o declaratie in care spunea ca „carnea rosie este posibil cancerigena pentru oameni”. Panica a fost evidenta, deoarece oamenii au inceput sa creada ca consumul unei fripturi poate provoca cancer.

    Desi OMS, cea mai inalta institutie sanitara din lume, a calificat rapid ceea ce spusese, era deja prea tarziu. Ceea ce au vrut sa spuna a fost ca s-a observat o usoara corelatie intre persoanele care consumau carne rosie frecvent si cazurile de cancer colorectal, desi s-a spus „probabil” din moment ce nu s-a confirmat deloc ca a fost carnea cea care a provocat cancerul colorectal. .

    Prin urmare, pur si simplu spunand ca analizeaza o posibila relatie intre consumul excesiv de carne rosie si cancerul colorectal, retelele de socializare si multe mijloace media nu au ezitat sa faca urmatoarea propozitie: carnea rosie este cancerigena.

    Dar carnea rosie chiar provoaca cancer? In acest articol vom analiza aceasta intrebare si vom califica ce a vrut sa spuna OMS, oferind explicatii stiintifice.

    Ce intelegem prin carne rosie si procesata?

    Carnea rosie este tot acel tesut muscular care provine de la mamiferele pe care le mancam , in principal carne de vitel, porc, miel, capra, vita si cal. Dar nu trebuie confundat cu carnea procesata, deoarece aceasta diferentiere este cheia pentru a intelege ce ne-a spus OMS si de ce nu se poate spune ca „carnea rosie este cancerigena”.

    Carnea procesata se refera la toata carnea care a fost supusa transformarilor prin sarare, afumare, vindecare, fermentare si alte tehnici comune in industria alimentara. Cateva exemple sunt carnatii, hot-dog-urile, sunca, jerky, corned beef etc.

    OMS a spus ca, desi carnea procesata este legata de un risc crescut de cancer, inca nu exista dovezi stiintifice solide pentru carnea rosie care sa spuna ca este cancerigena.

    Ce este o substanta cancerigena?

    O substanta cancerigena sau cancerigena este orice substanta care, fie prin inhalare, ingerare sau patrundere cutanata, o data in interiorul corpului nostru creste riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer intr-o masura mai mare sau mai mica.

    Acestea sunt substante care au capacitatea de a provoca mutatii in materialul nostru genetic , modificari care sunt responsabile pentru ca unele celule sanatoase sa devina canceroase care se vor reproduce necontrolat si ne vor imbolnavi.

    Aceste substante cancerigene sunt responsabile pentru, in raport cu factorii genetici proprii ai persoanei, cele peste 200 de tipuri diferite de cancer de care cunoastem.

    Astfel, componentele tutunului sunt substante cancerigene care sunt inhalate si care cresc foarte mult riscul de cancer pulmonar, printre altele. Radiatiile de mare energie, precum razele X, atata timp cat stralucesc mult timp la doze foarte mari (cu raze X nu este nicio problema) este o substanta cancerigena care patrunde prin piele si creste riscul de cancer mamar .mama, printre altele. Alcoolul este, de asemenea, o substanta cancerigena care este ingerata si care provoaca diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul esofagian.

    Acestea sunt unele dintre cele mai faimoase, dar exista multi alti cancerigeni legati de dezvoltarea cancerului. Totusi, avand in vedere ca multe substante cu care interactionam in fiecare zi sunt analizate, este de o importanta vitala sa nu asociem „efectul sau potential carcinogen este in curs de studiu” cu „provoaca cancer”. Si tocmai aceasta este greseala care s-a facut cu carnea rosie.

    OMS are o lista aproape nesfarsita de substante clasificate in functie de efectul lor cancerigen. Practic, toate substantele si produsele cunoscute sunt clasificate in trei grupe.

    Grupa 1: cancerigeni

    In cadrul acestui grup, poate minoritatea in ceea ce priveste numarul de membri, avem toate acele substante, procese, produse si compusi care s-au dovedit a fi cancerigeni pentru oameni. Tutunul, alcoolul, razele X etc. sunt grupa 1.

    Cu alte cuvinte, studiile stiintifice arata ca exista o relatie empirica si de incredere statistic intre administrarea acestor substante (prin inhalare, ingerare sau penetrare) si un risc crescut de a dezvolta un anumit cancer. Prin urmare, este confirmat ca, cu cat expunerea la substanta este mai mare, cu atat este mai probabil ca persoana sa faca cancer .

    Grupa 2: potentiali cancerigeni

    In cadrul acestui grup regasim toate acele substante care sunt suspectate de a fi cancerigene . Aici apar cele mai multe neintelegeri si de care sunt alimentate multe farse pe internet. Telefoane mobile, plumb, cafea, benzina… Toate aceste produse sunt in studiu. Nu exista dovezi care sa spuna ca nu sunt cancerigene, dar nici nu exista dovezi care sa spuna ca sunt.

    Grupa 2 include toate acele substante care, in urma unui studiu preliminar, arata ca exista o corelatie intre persoanele care sunt expuse la aceasta si dezvoltarea cancerului. In orice caz, sunt necesare mai multe studii deoarece este cel mai probabil ca acest risc crescut de cancer sa nu se datoreze substantei in sine, ci altor factori care nu au fost luati in considerare in studiu.

    Adica nu exista nici o relatie empirica si nici rezultatele nu sunt probabile statistic. De exemplu: imaginati-va ca analizam potentialul cancerigen al unei anumite substante. Impartim populatia in doua. Unul expus la substanta si unul care nu este. La final, vedem ca cei expusi sunt mai susceptibili de a suferi de cancer pulmonar. Putem spune ca aceasta substanta este cancerigena? Nu, pentru ca este posibil ca, de exemplu, sa fie mai multi fumatori in acea populatie si ca riscul crescut sa nu se datoreze substantei analizate, ci unor factori externi.

    Grupa 3: necancerigena

    In cadrul acestui grup regasim practic toate substantele cu care interactionam zilnic. Ceai, zaharina, vopsea, lumina vizibila, magnetism, cofeina… Toate aceste substante, in urma analizelor, s-au dovedit a nu fi cancerigene.

    Cu alte cuvinte, in cadrul acestui grup avem toate acele produse pentru care nu exista nicio relatie intre expunerea la acestea si dezvoltarea cancerului.

    Majoritatea substantelor din grupa 2 ajung in aceasta grupa de „necancerigene”, dar problema apare deoarece, pe parcurs, farsele se pot raspandi si sustin ca aceasta substanta este cancerigena in ciuda faptului ca este doar studiata.

    Carnea rosie apartine grupei 2; cel procesat, la 1

    OMS nu a spus niciodata ca carnea rosie este cancerigena, pur si simplu a plasat-o impreuna cu multe alte substante in grupa 2 . Prin urmare, nu se poate spune ca carnea rosie provoaca cancer, a fost pur si simplu o neintelegere.

    Ca sa va faceti o idee, carnea rosie este in acelasi grup cu telefoanele mobile in ceea ce priveste potentialul cancerigen, dar oamenii folosesc telefoanele mobile in fiecare zi fara sa-si faca griji. Desigur, consumul de carne rosie pare sa implice adesea ca provoaca cancer da sau da.

    Prin urmare, carnea rosie nu este cancerigena. Ceea ce se intampla este ca, din cauza substantelor care il compun, exista posibilitatea ca acesta sa creasca riscul de a dezvolta cancer, in special cancer colorectal. Potentialul sau cancerigen este pur si simplu in studiu, deoarece nu poate fi confirmat 100% ca expunerea sa prelungita provoaca cancer.

    Mentiune speciala merita carnea procesata, deoarece este supusa unor procese chimice si fizice care implica substante care s-au dovedit a fi cancerigene. In ciuda faptului ca expunerea la aceste substante este mai mica, adevarul este ca prezenta lor inseamna ca carnea procesata se afla in grupa 1, adica cea a agentilor cancerigeni.

    In orice caz, chiar daca se afla in acest grup, nu inseamna ca a manca un „Frankfurt” din cand in cand ne va provoca cancer. Ceea ce spune este ca expunerea prelungita (mai mare decat este expusa orice persoana) creste riscul de a dezvolta cancer .

    Prin urmare, trebuie avuta o grija deosebita cu toate carnurile procesate si sa moderati consumul acestora.

    Deci carnea rosie este sigura?

    Faptul ca nu trebuie sa fie cancerigen nu inseamna ca este total sigur. Consumam mai multa carne rosie decat ar trebui, iar acest consum excesiv este legat de probleme de sanatate independente de cancer.

    In societatea de astazi mancam mai multa carne rosie decat avem nevoie , iar excesul de aceste proteine ​​in dieta favorizeaza excesul de greutate, creste colesterolul, incurajeaza dezvoltarea pietrelor la rinichi, a substantelor toxice din industria carnii (cum ar fi antibioticele), etc.

    Prin urmare, desi nu este neaparat cancerigen, consumul excesiv de carne rosie poate provoca probleme de sanatate. Intr-o dieta sanatoasa, trebuie sa reducem consumul de carne rosie, nu pentru ca ne va provoca cancer (ceea ce cel mai probabil nu o va face), ci pentru ca trebuie sa acordam prioritate legumelor, fructelor si carnii albe. Cu toate acestea, nu este necesar sa eliminati carnea rosie din alimentatie, deoarece are si beneficii.

      Populare

      Nu rata

      Recente

      10 greseli SEO comune de evitat

      Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) este ca pescuitul – este o batalie a rafinamentului! Pescarul veteran stie ca nodul, naluca, turnarea si tehnica...

      Primii pasi intr-o relatie lesbiana: cum sa faci trecerea de la dating la situatie serioasa

      In ultimii ani, societatea s-a deschis tot mai mult catre diversitatea relatiilor si iubirilor neconventionale. In acest context, relatiile lesbiene au capatat o vizibilitate...

      Cum sa creezi backlinkuri puternice pentru cresterea vizibilitatii in SERP

      Daca detii un site web sau lucrezi in domeniul marketingului digital, cu siguranta ai auzit de importanta backlinkurilor in ceea ce priveste pozitionarea in...