Cu totii auzim sau vedem oameni vorbind despre colesterol in locuri diferite , dar rareori stim ce este sau ca este impartit in doua. Este de fapt o substanta ceara, asemanatoare grasimii, care se gaseste in fiecare celula din organism. Colesterolul este produs de ficatul nostru si se gaseste si in unele alimente, cum ar fi carnea si produsele lactate. Desi avem nevoie ca acesta sa functioneze bine, prea mult din el in sange ar putea creste riscul de boala coronariana.
Dupa cum am spus deja, colesterolul este impartit in 2: HDL si LDL , doua tipuri diferite de lipoproteine care combina atat grasimile, cat si proteinele. Lipidele trebuie sa se lege de proteine pentru a se misca in sange. Fiecare dintre ele are functii foarte diferite. In timp ce HDL , care inseamna colesterol cu densitate mare, este numit colesterol „bun”, deoarece transporta colesterolul din alte parti ale corpului catre ficat . Apoi ficatul elimina colesterolul din organism.
La randul sau, colesterolul „rau” corespunde LDL, care inseamna lipoproteine cu densitate joasa in engleza. Un nivel ridicat de LDL in organism duce la o acumulare de colesterol in artere si aceasta poate produce, asa cum am mentionat deja, un risc semnificativ pentru sanatate. Pentru a afla cat de mult LDL este in sangele tau, trebuie sa faci un test Rezultatele depind de varsta, factori de risc si istoric familial.
Riscuri de colesterol rau
Un nivel bun de HDL poate reduce riscul de boli coronariene si accident vascular cerebral. Cele mai bune cifre pentru a avea aceasta lipide functionala este mai mare de 45 mg/dL la pacientii cu varsta de 19 ani sau mai tineri; mai mult de 40 mg/dL la barbatii cu varsta de 20 de ani si peste, in timp ce pentru femeile de 20 de ani si peste, acestea trebuie sa aiba mai mult de 50 mg/dL. Pentru a realiza acest lucru, este important sa consumati o dieta sanatoasa, sa mentineti o greutate sanatoasa, sa faceti exercitii fizice, sa evitati tigarile si sa limitati alcoolul.
Cu toate acestea, conform Centrului National de Cercetare Cardiovasculara din Madrid, Spania, exista alimente in viata de zi cu zi care ar putea creste cantitatile de colesterol LDL si ne-ar putea obliga sa suferim o perioada proasta, cum ar fi aparitia hipercolesterolemiei, un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare . Unele dintre aceste alimente ar putea fi in frigider sau in dulap si astazi venim sa va spunem ca, din motive de sanatate, cel mai bine este sa le evitati sau sa le reduceti.
Alimente cu colesterol bun
La randul ei, exista si o serie de alimente, care, spre deosebire de cele anterioare, ar putea aduce mult beneficii sanatatii dumneavoastra, deoarece contin din abundenta colesterol „bun” sau HDL si acest lucru ajuta organismul sa regleze colesterolul rau si sa reduca riscul de aparitie. aveti vreo boala de inima. De remarcat ca majoritatea sunt produse mentionate in mai multe diete, datorita tuturor proprietatilor pe care le poseda. Iata lista:
-
Migdale si nuci
- Avocado
- Ulei de masline
- Peste, ton sau somon
- Ovaz