Simptome ale sensibilitatii la gluten

Suferiti de semne intestinale precum diaree sau dureri abdominale? Ai putea avea sensibilitate la gluten non-celiaca. Va spunem toate simptomele acestei patologii.

Simptomele sensibilitatii la gluten non-celiaca determina prezenta acestei proteine ​​in dieta. Poza are o serie de semne pe care este important sa le cunoastem pentru a pune un diagnostic precoce.

Retineti ca manifestarile din sensibilitatea la gluten pot fi confundate cu cele cauzate de boala celiaca . Este necesar un diagnostic precis, deoarece ambele patologii sunt diferite.

Principalele simptome ale sensibilitatii la gluten

Este posibil sa grupati simptomele acestei probleme in doua seturi. In primul grup sunt cele de natura gastrointestinala , dintre care se remarca durerea, umflarea si diareea fara sange. Totusi, se pot dezvolta si manifestari extraintestinale, printre care se remarca oboseala, starea generala de rau si senzatia de ameteala.

Multe dintre aceste simptome sunt impartasite cu boala celiaca, desi patofiziologia ambelor boli este diferita. In ambele situatii, simptomatologia apare la cateva ore dupa ce ai consumat un aliment cu gluten in interior. Daca proteinele sunt eliminate din dieta, nu exista probleme.

Severitatea simptomelor la pacientii cu sensibilitate la gluten non-celiaca poate varia foarte mult de la unul la altul. Exista chiar si cazuri in care aceste semne apar doar temporar. De asemenea, este posibil ca o anumita cantitate de gluten sa poata fi tolerata fara a compromite starea de bine.

Simptome gastrointestinale

Potrivit unui studiu publicat in World Journal of Gastroenterology, pana la 6% din populatia SUA are sensibilitate la gluten non-celiaca. Multe dintre simptomele dezvoltate seamana cu cele compatibile cu sindromul colonului iritabil .

Cel mai frecvent este sa prezinti dureri abdominale dupa consumul de alimente cu gluten, lucru care se intampla in 83% din cazuri. Este frecventa si diareea fara sange. Greata poate fi o reactie precoce.

Simptomele mai putin frecvente includ aerofagia, refluxul si constipatia . Se poate observa umflarea sau inrosirea limbii. Acest lucru, insa, nu este foarte specific, deoarece multe alergii alimentare il impartasesc.

La populatiile de copii, este mai frecvent ca simptomele sa se dezvolte doar la nivel gastrointestinal. Cele mai frecvente la copii sunt diareea urmata de dureri abdominale si gaze. Rareori se manifesta alte complicatii, precum cele pe care le vom vedea mai tarziu. Acest lucru este dovedit de un articol publicat in revista Annals of Nutrition & Metabolism.

Durerea abdominala dupa consumul de gluten este semnul esential al acestei afectiuni.

Simptome extra gastrointestinale

Dupa cum confirma cercetarile publicate in Jurnalul Mondial de Gastroenterologie , este posibil sa se manifeste si o serie de simptome gastrointestinale suplimentare din consumul de gluten la persoanele cu sensibilitate non-celiaca.

Cele mai frecvente sunt neurologice, cum ar fi unele encefalopatii . Chiar si la copii se poate vorbi de depresie si anxietate asociate. De multe ori sunt legate de senzatia constanta de durere.

Este posibil sa suferiti o senzatie de amorteala la nivelul extremitatilor, atat la nivelul bratelor, cat si la nivelul picioarelor. Acest simptom apare la 32% dintre pacientii cu sensibilitate la gluten non-celiaca.

Potrivit unui studiu publicat in Minerva Gastroenterologica e Dietologica , sensibilitatea la gluten non-celiaca este asociata in mod constant cu probleme de tip psihiatric. Este posibil ca pe termen mediu prezenta proteinelor in alimentatie la persoanele sensibile sa creasca riscul de a dezvolta patologii de sanatate mintala.

Simptome sistemice

Pe langa cele mentionate, este posibil sa resimti o senzatie de oboseala din cauza consumului de gluten. Este cel mai frecvent simptom sistemic, afectand 64% dintre pacienti.

Pe de alta parte, este relativ frecvent sa suferiti dureri articulare si musculare caracteristice altor patologii, cum ar fi fibromialgia. Aceasta se datoreaza unei situatii inflamatorii induse de prezenta glutenului. Epiteliul intestinal, in contact cu proteina, dezvolta reactii care compromit homeostazia.

Acesta este probabil unul dintre mecanismele care provoaca dureri de cap si migrene. De asemenea, reactiile cutanate pot fi inregistrate la un procent mare dintre cei sensibili la gluten. Eczemele si eruptiile cutanate sunt cele mai frecvente modificari dermatologice .

Multe dintre simptomele mentionate sunt legate de patologii inflamatorii de tip intestinal . Si este ca pacientii cu aceste boli dezvolta adesea si sensibilitate la gluten non-celiaca, asa cum arata cercetarile publicate in Jurnalul Scandinav de Gastroenterologie.

In aceste cazuri, eliminarea proteinelor din dieta este cea mai buna optiune. Prin eliminarea glutenului, pacientii se imbunatatesc de obicei si au o regularitate mai mare la nivel intestinal, mai ales in ceea ce priveste tranzitul. Gazele si durerile abdominale sunt, de asemenea, reduse.

In orice caz, trebuie mentionat ca in prezent nu exista o metoda de diagnosticare exacta pentru a identifica sensibilitatea la gluten non-celiaca , asa ca este necesar sa se excluda concluzia. Primul lucru de cautat este existenta bolii celiace. Alergia la grau este ulterior exclusa.

Daca se obtine un rezultat negativ la testarea patologiilor de mai sus si simptomele sunt imbunatatite prin eliminarea glutenului din dieta, este diagnosticata sensibilitatea la gluten non-celiaca. In aceste cazuri, este recomandabil sa adaptati tiparul de hranire pe viata.

Scadere in greutate in sensibilitatea la gluten non-celiaca

Retineti ca pacientii care dezvolta sensibilitate la gluten non-celiaca pot experimenta pierderea in greutate. Acest lucru se datoreaza greatei si apetitului redus . In aceasta situatie, satisfacerea nevoilor zilnice de energie este complicata, ceea ce duce la catabolismul proteic.

In plus, odata ce problema este depistata si se decide eliminarea proteinelor din alimentatie, este necesara ajustarea dietei pentru a asigura echilibrul energetic. Daca nu se consuma cereale fara gluten sau derivate ale acestora, va fi necesar sa se garanteze aprovizionarea cu glucide prin alte alimente, precum tuberculii.

In caz contrar, ar putea aparea o situatie hipocalorica care genereaza o scadere progresiva in greutate si accentueaza oboseala cronica sau senzatia de rau. Ar putea chiar sa experimenteze episoade de constipatie daca aportul de fibre nu este corect.

Aceasta substanta este cheia pentru cresterea volumului bolusului fecal si imbunatatirea capacitatii de tranzit . Acest lucru este confirmat de cercetarile publicate in revista Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Pe de alta parte, portiunea de fibre solubile va servi si la imbunatatirea sanatatii microbiotei, care moduleaza markerii inflamatori.

Carbohidratii sunt o sursa de energie. Daca contributia sa la insensibilitatea la gluten nu este echilibrata, se poate pierde prea multa greutate.

Simptomatologia sensibilitatii la gluten non-celiaca nu este foarte specifica

Abordarea dietei fara gluten la pacientii cu sensibilitate non-celiaca poate fi tranzitorie. Dupa un timp, proteina este reintrodusa in cantitati mici, verificandu-se toleranta.

Simptomele sensibilitatii la gluten non-celiaca sunt nespecifice. Ele pot fi confundate cu alte patologii de natura intestinala, in special de tip inflamator. Va fi chiar necesar sa excludem boala celiaca.

Odata pus diagnosticul, singura solutie posibila este eliminarea glutenului din dieta . Eficacitatea suplimentelor cu probiotice este testata, desi rezultatele studiilor actuale sunt inca neconcludente.

In orice caz, daca din orice motiv simptomele se agraveaza, va fi necesar sa consultati un medic. Vor trebui efectuate teste de diagnostic complementare pentru a exclude patologiile subiacente care ar putea pune in pericol starea de sanatate.

Suferiti de semne intestinale precum diaree sau dureri abdominale? Ai putea avea sensibilitate la gluten non-celiaca. Va spunem toate simptomele acestei patologii.

Simptomele sensibilitatii la gluten non-celiaca determina prezenta acestei proteine ​​in dieta. Poza are o serie de semne pe care este important sa le cunoastem pentru a pune un diagnostic precoce.

Retineti ca manifestarile din sensibilitatea la gluten pot fi confundate cu cele cauzate de boala celiaca . Este necesar un diagnostic precis, deoarece ambele patologii sunt diferite.

Principalele simptome ale sensibilitatii la gluten

Este posibil sa grupati simptomele acestei probleme in doua seturi. In primul grup sunt cele de natura gastrointestinala , dintre care se remarca durerea, umflarea si diareea fara sange. Totusi, se pot dezvolta si manifestari extraintestinale, printre care se remarca oboseala, starea generala de rau si senzatia de ameteala.

Multe dintre aceste simptome sunt impartasite cu boala celiaca, desi patofiziologia ambelor boli este diferita. In ambele situatii, simptomatologia apare la cateva ore dupa ce ai consumat un aliment cu gluten in interior. Daca proteinele sunt eliminate din dieta, nu exista probleme.

Severitatea simptomelor la pacientii cu sensibilitate la gluten non-celiaca poate varia foarte mult de la unul la altul. Exista chiar si cazuri in care aceste semne apar doar temporar. De asemenea, este posibil ca o anumita cantitate de gluten sa poata fi tolerata fara a compromite starea de bine.

Simptome gastrointestinale

Potrivit unui studiu publicat in World Journal of Gastroenterology, pana la 6% din populatia SUA are sensibilitate la gluten non-celiaca. Multe dintre simptomele dezvoltate seamana cu cele compatibile cu sindromul colonului iritabil .

Cel mai frecvent este sa prezinti dureri abdominale dupa consumul de alimente cu gluten, lucru care se intampla in 83% din cazuri. Este frecventa si diareea fara sange. Greata poate fi o reactie precoce.

Simptomele mai putin frecvente includ aerofagia, refluxul si constipatia . Se poate observa umflarea sau inrosirea limbii. Acest lucru, insa, nu este foarte specific, deoarece multe alergii alimentare il impartasesc.

La populatiile de copii, este mai frecvent ca simptomele sa se dezvolte doar la nivel gastrointestinal. Cele mai frecvente la copii sunt diareea urmata de dureri abdominale si gaze. Rareori se manifesta alte complicatii, precum cele pe care le vom vedea mai tarziu. Acest lucru este dovedit de un articol publicat in revista Annals of Nutrition & Metabolism.

Durerea abdominala dupa consumul de gluten este semnul esential al acestei afectiuni.

Simptome extra gastrointestinale

Dupa cum confirma cercetarile publicate in Jurnalul Mondial de Gastroenterologie , este posibil sa se manifeste si o serie de simptome gastrointestinale suplimentare din consumul de gluten la persoanele cu sensibilitate non-celiaca.

Cele mai frecvente sunt neurologice, cum ar fi unele encefalopatii . Chiar si la copii se poate vorbi de depresie si anxietate asociate. De multe ori sunt legate de senzatia constanta de durere.

Este posibil sa suferiti o senzatie de amorteala la nivelul extremitatilor, atat la nivelul bratelor, cat si la nivelul picioarelor. Acest simptom apare la 32% dintre pacientii cu sensibilitate la gluten non-celiaca.

Potrivit unui studiu publicat in Minerva Gastroenterologica e Dietologica , sensibilitatea la gluten non-celiaca este asociata in mod constant cu probleme de tip psihiatric. Este posibil ca pe termen mediu prezenta proteinelor in alimentatie la persoanele sensibile sa creasca riscul de a dezvolta patologii de sanatate mintala.

Simptome sistemice

Pe langa cele mentionate, este posibil sa resimti o senzatie de oboseala din cauza consumului de gluten. Este cel mai frecvent simptom sistemic, afectand 64% dintre pacienti.

Pe de alta parte, este relativ frecvent sa suferiti dureri articulare si musculare caracteristice altor patologii, cum ar fi fibromialgia. Aceasta se datoreaza unei situatii inflamatorii induse de prezenta glutenului. Epiteliul intestinal, in contact cu proteina, dezvolta reactii care compromit homeostazia.

Acesta este probabil unul dintre mecanismele care provoaca dureri de cap si migrene. De asemenea, reactiile cutanate pot fi inregistrate la un procent mare dintre cei sensibili la gluten. Eczemele si eruptiile cutanate sunt cele mai frecvente modificari dermatologice .

Multe dintre simptomele mentionate sunt legate de patologii inflamatorii de tip intestinal . Si este ca pacientii cu aceste boli dezvolta adesea si sensibilitate la gluten non-celiaca, asa cum arata cercetarile publicate in Jurnalul Scandinav de Gastroenterologie.

In aceste cazuri, eliminarea proteinelor din dieta este cea mai buna optiune. Prin eliminarea glutenului, pacientii se imbunatatesc de obicei si au o regularitate mai mare la nivel intestinal, mai ales in ceea ce priveste tranzitul. Gazele si durerile abdominale sunt, de asemenea, reduse.

In orice caz, trebuie mentionat ca in prezent nu exista o metoda de diagnosticare exacta pentru a identifica sensibilitatea la gluten non-celiaca , asa ca este necesar sa se excluda concluzia. Primul lucru de cautat este existenta bolii celiace. Alergia la grau este ulterior exclusa.

Daca se obtine un rezultat negativ la testarea patologiilor de mai sus si simptomele sunt imbunatatite prin eliminarea glutenului din dieta, este diagnosticata sensibilitatea la gluten non-celiaca. In aceste cazuri, este recomandabil sa adaptati tiparul de hranire pe viata.

Scadere in greutate in sensibilitatea la gluten non-celiaca

Retineti ca pacientii care dezvolta sensibilitate la gluten non-celiaca pot experimenta pierderea in greutate. Acest lucru se datoreaza greatei si apetitului redus . In aceasta situatie, satisfacerea nevoilor zilnice de energie este complicata, ceea ce duce la catabolismul proteic.

In plus, odata ce problema este depistata si se decide eliminarea proteinelor din alimentatie, este necesara ajustarea dietei pentru a asigura echilibrul energetic. Daca nu se consuma cereale fara gluten sau derivate ale acestora, va fi necesar sa se garanteze aprovizionarea cu glucide prin alte alimente, precum tuberculii.

In caz contrar, ar putea aparea o situatie hipocalorica care genereaza o scadere progresiva in greutate si accentueaza oboseala cronica sau senzatia de rau. Ar putea chiar sa experimenteze episoade de constipatie daca aportul de fibre nu este corect.

Aceasta substanta este cheia pentru cresterea volumului bolusului fecal si imbunatatirea capacitatii de tranzit . Acest lucru este confirmat de cercetarile publicate in revista Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Pe de alta parte, portiunea de fibre solubile va servi si la imbunatatirea sanatatii microbiotei, care moduleaza markerii inflamatori.

Carbohidratii sunt o sursa de energie. Daca contributia sa la insensibilitatea la gluten nu este echilibrata, se poate pierde prea multa greutate.

Simptomatologia sensibilitatii la gluten non-celiaca nu este foarte specifica

Abordarea dietei fara gluten la pacientii cu sensibilitate non-celiaca poate fi tranzitorie. Dupa un timp, proteina este reintrodusa in cantitati mici, verificandu-se toleranta.

Simptomele sensibilitatii la gluten non-celiaca sunt nespecifice. Ele pot fi confundate cu alte patologii de natura intestinala, in special de tip inflamator. Va fi chiar necesar sa excludem boala celiaca.

Odata pus diagnosticul, singura solutie posibila este eliminarea glutenului din dieta . Eficacitatea suplimentelor cu probiotice este testata, desi rezultatele studiilor actuale sunt inca neconcludente.

In orice caz, daca din orice motiv simptomele se agraveaza, va fi necesar sa consultati un medic. Vor trebui efectuate teste de diagnostic complementare pentru a exclude patologiile subiacente care ar putea pune in pericol starea de sanatate.

Populare

Nu rata

Recente

10 greseli SEO comune de evitat

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) este ca pescuitul – este o batalie a rafinamentului! Pescarul veteran stie ca nodul, naluca, turnarea si tehnica...

Primii pasi intr-o relatie lesbiana: cum sa faci trecerea de la dating la situatie serioasa

In ultimii ani, societatea s-a deschis tot mai mult catre diversitatea relatiilor si iubirilor neconventionale. In acest context, relatiile lesbiene au capatat o vizibilitate...

Cum sa creezi backlinkuri puternice pentru cresterea vizibilitatii in SERP

Daca detii un site web sau lucrezi in domeniul marketingului digital, cu siguranta ai auzit de importanta backlinkurilor in ceea ce priveste pozitionarea in...