Cum sa previi apendicita?

Prin definitie, un „apendice” este partea neesentiala a ceva. Prin urmare, nu intamplator aceasta punga mica in forma de deget care se infecteaza uneori si ne pune viata in pericol se numeste apendice.

Apendicele este o structura care nu joaca niciun rol (cel putin evident) in corpul nostru. Este situat in apropierea punctului de jonctiune dintre intestinul subtire si colon, avand o forma alungita si dimensiuni reduse.

Si nu numai ca nu este util pentru organism, dar uneori se poate infecta si poate provoca o boala care, daca nu este tratata, este potential fatala: apendicita.

Aceasta inflamatie a apendicelui are o incidenta relativ mare de aproximativ 1% , desi variaza foarte mult in functie de populatie. Este o afectiune acuta care necesita tratament clinic imediat si interventie chirurgicala.

In acest articol vom vorbi despre apendicita, detaliand cauzele acesteia, simptomele, posibilele complicatii la care poate duce si in ce consta tratamentul, precum si cateva recomandari pentru perioada postoperatorie.

Ce este apendicita?

Apendicita este o inflamatie a apendicelui din cauza unei infectii a apendicelui. Este o afectiune care apare brusc si este foarte dureroasa si poate fi chiar fatala daca infectia nu este oprita.

Apendicita poate aparea la oricine si la orice varsta, desi este mai frecventa la persoanele intre 10 si 30 de ani. Provoaca durere intensa in partea dreapta inferioara a abdomenului, care este locul in care este localizat apendicele.

Durerea incepe de obicei in jurul buricului si apoi se deplaseaza in zona dreapta, crescand pana devine aproape insuportabila. Durerea se agraveaza atunci cand, dupa aplicarea presiunii, incetam sa simtim zona, aratand astfel ca persoana sufera de apendicita si ca trebuie tratata urgent.

Singura modalitate de a vindeca apendicita este sa o indepartezi chirurgical inainte ca deteriorarea sa fie ireversibila , asa ca trebuie sa actionezi imediat.

Cauze

Inflamatia apendicelui se datoreaza intotdeauna infectiei cu un anumit agent patogen . Aceste microorganisme profita de faptul ca apendicele este obstructionat, ceea ce se poate intampla din diferite motive: fecale, corpi straini, tumori etc.

Odata ce apendicele este infundat, agentii patogeni incep sa creasca necontrolat, ducand la infectie. Datorita raspunsului sistemului imunitar, apendicele incepe sa se inflameze, sa se umfle si sa se umple cu puroi, ceea ce provoaca durerea intensa.

In general, apendicita este cauzata de bacterii care in mod normal nu ne fac rau si care locuiesc in mod natural in colon. In orice caz, atunci cand apendicele se infunda, este posibil ca aceste bacterii sa inceapa sa se comporte ca niste agenti patogeni, deoarece se inmultesc scapat de sub control si sistemul nostru imunitar decide sa actioneze.

Dar problema nu este aceasta, problema este ca, deoarece este o cavitate blocata, vine un moment in care presiunea este atat de mare incat mucoasa apendicelui nu o mai suporta si poate izbucni, determinand raspandirea infectiei in intreaga abdomen si punerea punand in pericol grav viata persoanei.

Simptomele apendicitei

Principalul simptom este durerea acuta care se simte si se agraveaza in timp din cauza cresterii continue a presiunii in interiorul apendicelui. Aceasta durere va depinde de varsta persoanei si de regiunea exacta in care este localizat apendicele, deoarece variaza intre oameni.

Prin urmare, in linii mari, simptomatologia principala a unui episod de apendicita este urmatoarea :

  • Durere brusca care devine severa in timp
  • Durere care creste la mers si la tuse
  • umflarea abdominala
  • pierderea poftei de mancare
  • Febra care incepe scazuta, dar creste pe masura ce boala progreseaza
  • Boala
  • varsaturi
  • Constipatie
  • Diaree
  • Flatulencias

In orice caz, simtirea unei dureri intepatoare in partea dreapta jos a abdomenului este un semn practic sigur ca suferi de apendicita, asa ca in fata acestui simptom, ar trebui sa solicitati deja asistenta medicala. Celelalte semne servesc drept confirmare, dar cu durerea caracteristica este aproape sigur ca avem de-a face cu un caz de infectie a apendicelui.

Complicatii

Durerea este un simptom foarte enervant si poate deveni insuportabila pentru persoana afectata, dar prin ea insasi nu face din apendicita o boala fatala daca nu este tratata. Ceea ce o face o afectiune care pune viata in pericol sunt complicatiile la care poate duce .

Peritonita

Dupa cum am spus, daca lasam infectia sa-si urmeze cursul, este foarte probabil ca umflarea si presiunea din interiorul apendicelui sa fie de asa natura incat mucoasa acestuia sa nu o sustina si sa ajunga sa „explodeze”.

In momentul in care se intampla acest lucru putem suferi peritonita, care este o infectie a peritoneului, o membrana care acopera peretii interni ai abdomenului si organele care se afla in acesta. Este o afectiune mortala, deoarece agentii patogeni sunt raspanditi in cavitatea abdominala si pot ajunge sa infecteze o mare parte a sistemului digestiv.

Colectare de puroi in abdomen

Cand apendicele „explodeaza” din cauza infectiei, colectia de puroi care se afla in interior se raspandeste in toata cavitatea abdominala. Aceasta imprejurare compromite si viata persoanei, asa ca este important sa se scurga excesul de puroi, lucru care poate dura pana la doua saptamani sa se realizeze, timp in care pacientul trebuie conectat in permanenta la un tub de drenaj.

Diagnostic

Cel mai simplu si mai eficient mod de a diagnostica apendicita este printr-un examen fizic . Acest diagnostic va fi pus de un medic, desi daca aveti indoieli daca suferiti de apendicita, il puteti efectua singur.

Diagnosticul fizic pentru depistarea apendicitei consta in palparea zonei dureroase. Daca prin aplicarea unei presiuni usoare durerea scade putin, dar cand incetati sa o faceti, durerea creste, acesta este un semn practic fara echivoc ca apendicele este infectat si ca trebuie solicitat asistenta medicala.

Medicul va cauta, de asemenea, rigiditatea abdominala si tendinta de a incorda muschii abdominali in timpul palparii. Adesea, desi examenul fizic este suficient, vor fi necesare alte diagnostice pentru a confirma boala.

Acestea constau in teste de sange pentru a cauta o crestere a globulelor albe (indicatori ai unei infectii), teste de urina pentru a exclude faptul ca durerea este cauzata de o infectie a tractului urinar si tehnici imagistice (ultrasunete, raze X, RMN etc. ) pentru a observa eventuala inflamatie a apendicelui.

In cazul in care este diagnosticata apendicita, personalul medical va proceda la aplicarea tratamentului cat mai repede posibil, intrucat este o urgenta clinica.

Cu cat diagnosticul este mai rapid, cu atat persoana afectata va simti mai putina durere si va fi operata mai devreme , reducand sansele de a dezvolta complicatii. Din acest motiv, o depistare rapida incepand cu o autopalpare a zonei este vitala pentru a rezolva cat mai curand posibil boala.

Tratament

Indepartarea chirurgicala a apendicelui este singurul tratament pentru a vindeca apendicita, desi antibioticele sunt de obicei prescrise in prealabil pentru a controla infectia . Aceasta interventie se numeste apendicectomie si reuseste sa rezolve apendicita fara complicatii majore pentru persoana afectata.

Dupa ce a fost supus unei apendicectomie, pacientul petrece de obicei o zi sau doua in spital pentru observatie, desi majoritatea oamenilor se recupereaza rapid dupa aceasta procedura.

Aceasta apendicectomie poate fi efectuata in doua moduri diferite. Daca apendicele nu a spart, se va efectua o apendicectomie laparoscopica. Daca apendicele s-a rupt altfel, va fi necesara o apendicectomie deschisa.

1. Apendicectomia laparoscopica

Este cel mai frecvent tratament si cel pe care il va primi persoana daca apendicita a fost diagnosticata la timp, intrucat infectia este inca localizata in apendice si nu a „explodat”. Obiectivul acestui tratament este indepartarea apendicelui, deoarece odata ce acesta a fost indepartat din corp, durerea va disparea si vom evita eventualele complicatii.

In chirurgia laparoscopica, pacientul intra in sala de operatie, iar chirurgul face mici incizii in abdomen, in zona apendicelui. Odata ce a strapuns tesutul, introduce instrumente chirurgicale care ii permit sa indeparteze apendicele.

2. Apendicectomie deschisa

Este tratamentul care se urmeaza atunci cand nu exista alta optiune. Aceasta este o interventie chirurgicala mai invaziva care se efectueaza atunci cand apendicele s-a rupt si infectia s-a raspandit, astfel incat cavitatea abdominala trebuie curatata pentru a evita peritonita.

Ce sa faci dupa o apendicectomie?

Odata ce ati fost operat si apendicele infectat a fost indepartat, prognosticul si asteptarile sunt foarte favorabile . In orice caz, in urmatoarele saptamani va trebui sa urmati cateva sfaturi pentru a evita durerea si pentru a va ajuta corpul sa vindece mai bine ranile.

Cel mai important lucru: odihna. Daca ati avut o apendicectomie laparoscopica, reduceti-va activitatea timp de aproximativ 5 zile. Daca ai avut o apendicectomie deschisa, aproximativ doua saptamani.

Zona in care au fost facute inciziile poate rani cand tusi sau razi. Din acest motiv, este indicat sa tii abdomenul si sa aplici putina presiune atunci cand observi ca vei rade sau tusi.

    Prin definitie, un „apendice” este partea neesentiala a ceva. Prin urmare, nu intamplator aceasta punga mica in forma de deget care se infecteaza uneori si ne pune viata in pericol se numeste apendice.

    Apendicele este o structura care nu joaca niciun rol (cel putin evident) in corpul nostru. Este situat in apropierea punctului de jonctiune dintre intestinul subtire si colon, avand o forma alungita si dimensiuni reduse.

    Si nu numai ca nu este util pentru organism, dar uneori se poate infecta si poate provoca o boala care, daca nu este tratata, este potential fatala: apendicita.

    Aceasta inflamatie a apendicelui are o incidenta relativ mare de aproximativ 1% , desi variaza foarte mult in functie de populatie. Este o afectiune acuta care necesita tratament clinic imediat si interventie chirurgicala.

    In acest articol vom vorbi despre apendicita, detaliand cauzele acesteia, simptomele, posibilele complicatii la care poate duce si in ce consta tratamentul, precum si cateva recomandari pentru perioada postoperatorie.

    Ce este apendicita?

    Apendicita este o inflamatie a apendicelui din cauza unei infectii a apendicelui. Este o afectiune care apare brusc si este foarte dureroasa si poate fi chiar fatala daca infectia nu este oprita.

    Apendicita poate aparea la oricine si la orice varsta, desi este mai frecventa la persoanele intre 10 si 30 de ani. Provoaca durere intensa in partea dreapta inferioara a abdomenului, care este locul in care este localizat apendicele.

    Durerea incepe de obicei in jurul buricului si apoi se deplaseaza in zona dreapta, crescand pana devine aproape insuportabila. Durerea se agraveaza atunci cand, dupa aplicarea presiunii, incetam sa simtim zona, aratand astfel ca persoana sufera de apendicita si ca trebuie tratata urgent.

    Singura modalitate de a vindeca apendicita este sa o indepartezi chirurgical inainte ca deteriorarea sa fie ireversibila , asa ca trebuie sa actionezi imediat.

    Cauze

    Inflamatia apendicelui se datoreaza intotdeauna infectiei cu un anumit agent patogen . Aceste microorganisme profita de faptul ca apendicele este obstructionat, ceea ce se poate intampla din diferite motive: fecale, corpi straini, tumori etc.

    Odata ce apendicele este infundat, agentii patogeni incep sa creasca necontrolat, ducand la infectie. Datorita raspunsului sistemului imunitar, apendicele incepe sa se inflameze, sa se umfle si sa se umple cu puroi, ceea ce provoaca durerea intensa.

    In general, apendicita este cauzata de bacterii care in mod normal nu ne fac rau si care locuiesc in mod natural in colon. In orice caz, atunci cand apendicele se infunda, este posibil ca aceste bacterii sa inceapa sa se comporte ca niste agenti patogeni, deoarece se inmultesc scapat de sub control si sistemul nostru imunitar decide sa actioneze.

    Dar problema nu este aceasta, problema este ca, deoarece este o cavitate blocata, vine un moment in care presiunea este atat de mare incat mucoasa apendicelui nu o mai suporta si poate izbucni, determinand raspandirea infectiei in intreaga abdomen si punerea punand in pericol grav viata persoanei.

    Simptomele apendicitei

    Principalul simptom este durerea acuta care se simte si se agraveaza in timp din cauza cresterii continue a presiunii in interiorul apendicelui. Aceasta durere va depinde de varsta persoanei si de regiunea exacta in care este localizat apendicele, deoarece variaza intre oameni.

    Prin urmare, in linii mari, simptomatologia principala a unui episod de apendicita este urmatoarea :

    • Durere brusca care devine severa in timp
    • Durere care creste la mers si la tuse
    • umflarea abdominala
    • pierderea poftei de mancare
    • Febra care incepe scazuta, dar creste pe masura ce boala progreseaza
    • Boala
    • varsaturi
    • Constipatie
    • Diaree
    • Flatulencias

    In orice caz, simtirea unei dureri intepatoare in partea dreapta jos a abdomenului este un semn practic sigur ca suferi de apendicita, asa ca in fata acestui simptom, ar trebui sa solicitati deja asistenta medicala. Celelalte semne servesc drept confirmare, dar cu durerea caracteristica este aproape sigur ca avem de-a face cu un caz de infectie a apendicelui.

    Complicatii

    Durerea este un simptom foarte enervant si poate deveni insuportabila pentru persoana afectata, dar prin ea insasi nu face din apendicita o boala fatala daca nu este tratata. Ceea ce o face o afectiune care pune viata in pericol sunt complicatiile la care poate duce .

    Peritonita

    Dupa cum am spus, daca lasam infectia sa-si urmeze cursul, este foarte probabil ca umflarea si presiunea din interiorul apendicelui sa fie de asa natura incat mucoasa acestuia sa nu o sustina si sa ajunga sa „explodeze”.

    In momentul in care se intampla acest lucru putem suferi peritonita, care este o infectie a peritoneului, o membrana care acopera peretii interni ai abdomenului si organele care se afla in acesta. Este o afectiune mortala, deoarece agentii patogeni sunt raspanditi in cavitatea abdominala si pot ajunge sa infecteze o mare parte a sistemului digestiv.

    Colectare de puroi in abdomen

    Cand apendicele „explodeaza” din cauza infectiei, colectia de puroi care se afla in interior se raspandeste in toata cavitatea abdominala. Aceasta imprejurare compromite si viata persoanei, asa ca este important sa se scurga excesul de puroi, lucru care poate dura pana la doua saptamani sa se realizeze, timp in care pacientul trebuie conectat in permanenta la un tub de drenaj.

    Diagnostic

    Cel mai simplu si mai eficient mod de a diagnostica apendicita este printr-un examen fizic . Acest diagnostic va fi pus de un medic, desi daca aveti indoieli daca suferiti de apendicita, il puteti efectua singur.

    Diagnosticul fizic pentru depistarea apendicitei consta in palparea zonei dureroase. Daca prin aplicarea unei presiuni usoare durerea scade putin, dar cand incetati sa o faceti, durerea creste, acesta este un semn practic fara echivoc ca apendicele este infectat si ca trebuie solicitat asistenta medicala.

    Medicul va cauta, de asemenea, rigiditatea abdominala si tendinta de a incorda muschii abdominali in timpul palparii. Adesea, desi examenul fizic este suficient, vor fi necesare alte diagnostice pentru a confirma boala.

    Acestea constau in teste de sange pentru a cauta o crestere a globulelor albe (indicatori ai unei infectii), teste de urina pentru a exclude faptul ca durerea este cauzata de o infectie a tractului urinar si tehnici imagistice (ultrasunete, raze X, RMN etc. ) pentru a observa eventuala inflamatie a apendicelui.

    In cazul in care este diagnosticata apendicita, personalul medical va proceda la aplicarea tratamentului cat mai repede posibil, intrucat este o urgenta clinica.

    Cu cat diagnosticul este mai rapid, cu atat persoana afectata va simti mai putina durere si va fi operata mai devreme , reducand sansele de a dezvolta complicatii. Din acest motiv, o depistare rapida incepand cu o autopalpare a zonei este vitala pentru a rezolva cat mai curand posibil boala.

    Tratament

    Indepartarea chirurgicala a apendicelui este singurul tratament pentru a vindeca apendicita, desi antibioticele sunt de obicei prescrise in prealabil pentru a controla infectia . Aceasta interventie se numeste apendicectomie si reuseste sa rezolve apendicita fara complicatii majore pentru persoana afectata.

    Dupa ce a fost supus unei apendicectomie, pacientul petrece de obicei o zi sau doua in spital pentru observatie, desi majoritatea oamenilor se recupereaza rapid dupa aceasta procedura.

    Aceasta apendicectomie poate fi efectuata in doua moduri diferite. Daca apendicele nu a spart, se va efectua o apendicectomie laparoscopica. Daca apendicele s-a rupt altfel, va fi necesara o apendicectomie deschisa.

    1. Apendicectomia laparoscopica

    Este cel mai frecvent tratament si cel pe care il va primi persoana daca apendicita a fost diagnosticata la timp, intrucat infectia este inca localizata in apendice si nu a „explodat”. Obiectivul acestui tratament este indepartarea apendicelui, deoarece odata ce acesta a fost indepartat din corp, durerea va disparea si vom evita eventualele complicatii.

    In chirurgia laparoscopica, pacientul intra in sala de operatie, iar chirurgul face mici incizii in abdomen, in zona apendicelui. Odata ce a strapuns tesutul, introduce instrumente chirurgicale care ii permit sa indeparteze apendicele.

    2. Apendicectomie deschisa

    Este tratamentul care se urmeaza atunci cand nu exista alta optiune. Aceasta este o interventie chirurgicala mai invaziva care se efectueaza atunci cand apendicele s-a rupt si infectia s-a raspandit, astfel incat cavitatea abdominala trebuie curatata pentru a evita peritonita.

    Ce sa faci dupa o apendicectomie?

    Odata ce ati fost operat si apendicele infectat a fost indepartat, prognosticul si asteptarile sunt foarte favorabile . In orice caz, in urmatoarele saptamani va trebui sa urmati cateva sfaturi pentru a evita durerea si pentru a va ajuta corpul sa vindece mai bine ranile.

    Cel mai important lucru: odihna. Daca ati avut o apendicectomie laparoscopica, reduceti-va activitatea timp de aproximativ 5 zile. Daca ai avut o apendicectomie deschisa, aproximativ doua saptamani.

    Zona in care au fost facute inciziile poate rani cand tusi sau razi. Din acest motiv, este indicat sa tii abdomenul si sa aplici putina presiune atunci cand observi ca vei rade sau tusi.

      Populare

      Nu rata

      Recente

      Lucruri de luat in considerare atunci cand alegi un nume pentru bebelusul tau

      Alegerea unui nume pentru bebelusul tau este unul dintre riturile de trecere a parintelui. Alegerea unui nume este un cadou special care iti va...

      Tot ce trebuie sa stiti pentru a ingriji un ficus acasa

      Descopera elementele esentiale despre una dintre cele mai usor de ingrijit plante, precum si una dintre cele mai frumoase in decorarea interioara.Ficusul este una...

      Ce este un televizor 4k si cum il alegi pe cel mai bun

      Termenul  de televizor 4K descrie o rezolutie de ecran de ultra-inalta definitie . Este posibil sa il vedeti si etichetat ca UHD, 4K sau 4K UHD, in functie...