Conserve: obtine nutrientii de care ai nevoie la un cost mai mic

Am auzit de ani de zile sa mancam o dieta bogata in fructe si legume proaspete pentru a imbunatati sanatatea. Dar, este important de stiut ca unele alimente conservate pot fi la fel de hranitoare ca si proaspete, daca nu chiar mai mult.

Cele mai bogate in nutrienti legume si fructe, de la cel mai putin la cel mai putin:

  1. Din cultura ecologica si locala (cu distanta mica de la livada/camp pana la consumator), deoarece se folosesc mai putine pesticide si, in plus, sunt lasate sa se maturizeze mai mult in tufis sau pe copac.
  2. Produse, organice sau nu, care sunt colectate si ajung la consumator intr-un timp foarte scurt.
  3. Multe fructe si legume pe care le gasim in magazine si supermarketuri sunt vandute dupa cateva zile sau chiar saptamani dupa ce au fost recoltate. Verdeturile sunt colectate si lasate sa se maturizeze in camere. Cu cat un aliment se afla mai mult in afara plantei sau copacului, cu atat pierde mai multi nutrienti, intre 15-60%
  4. Cu toate acestea, multe alimente conservate sau congelate sunt tratate imediat dupa recoltare, retinand o mare parte din vitaminele, nutrientii si alti compusi benefici (pierderile aproximative de nutrienti sunt de aproximativ 20%).

Avantajele conservelor

  • Pretul sau : produsele conservate tind sa coste mai putin decat cele proaspete.
  • Disponibilitate : Sunt disponibile pe tot parcursul anului si le putem avea oricand la indemana, facand o mica rezervare acasa.
  • Deseuri : Nu exista deseuri si cutiile sunt reciclate.

Odata cu criza economica si cu putinul timp disponibil pe care multi oameni il au, trebuie sa evaluam optiunile pe care le avem pentru a obtine retete sanatoase la un cost mai mic.

Cumparati conserve fara vina

Sa vedem ce alimente ofera mai multi nutrienti atunci cand sunt conservate (sau gatite) decat proaspete:

Leguminoase: Leguminoasele  uscate nu se consuma niciodata crude, au nevoie de un timp lung de gatire. Cand se calculeaza timpul necesar pentru prepararea nautului sau a fasolei fierte, conservele de fasole sunt cu aproape un euro mai putin pe portie decat fasolea uscata care trebuie sa se inmoaie cateva ore si sa se gateasca multe minute. In concluzie, ne ia 5 minute sa pregatim leguminoasele fierte impotriva a doua ore plus o noapte de inmuiere.

Rosii : Desi o parte din continutul sau de vitamina C se pierde, rosiile fierte sau conservate contin aproape de trei ori mai mult licopen decat rosiile proaspete, ceea ce le creste puterea antioxidanta. Din acest motiv, consumul de rosii prajite sau fierte sau sos de rosii este la fel de bun sau mai bun decat sa le consumi crude (daca esti atent la sare si grasime). Rosiile proaspete in afara sezonului sunt foarte scumpe, sunt adesea cultivate pentru plastic si nu au gust de nimic. De asemenea, dureaza mai mult sa faci un sos de rosii cu rosii proaspete decat cele din conserve. Desi personal constat ca, pentru acest produs, rezultatul final al gustului poate fi foarte diferit.

Porumb : Aceasta cereala isi mareste cantitatea de luteina (un alt antioxidant) atunci cand este gatita. Porumbul conservat este bogat in luteina. El cumpara doar porumb cultivat organic, deoarece restul porumbului este de obicei OMG. Cumpararea de stiuleti, decojirea si pregatirea lor este foarte scumpa si cine face asta in zilele noastre?

Morcovi : Acelasi lucru se intampla si cu rosiile, gatirea morcovilor creste continutul lor de beta- caroten .

Spanacul : Spanacul congelat sau conservat ofera multi nutrienti si fibre si este mult mai ieftin decat spanacul proaspat. Ele sunt, de asemenea, o buna alternativa nutritionala .

Conserve de sardine : Pastrarea sardinelor in ulei inmoaie oasele si face din acest peste gras un aliment  bogat in calciu. Sardinele pot avea un continut ridicat de purine, asa ca mancati-le cu moderatie.

Alte  conserve   cu beneficii similare sunt: ​​ciupercile, mazarea, fasolea verde…

Precautii

  • Nu pastrati niciodata alimentele intr-o cutie deschisa : Interiorul cutiei este acoperit cu un lac care poate contine Bisfenol A. Preferati-le pe cele care sunt marcate fara Bisfenol A. Dar in orice caz, daca nu se porneste cutia, nu se intampla nimic; Pe de alta parte, odata ce este deschis, alimentele nu pot fi depozitate in el. Cand ai deschis o cutie de conserve si nu o termini, pastreaza ce ti-a ramas intr-un recipient de sticla pentru a-l depozita la frigider si foloseste-l in trei-patru zile.
  • Mai bine fara aditivi (nici conservanti, nici coloranti) : Comparati marcile si veti gasi cu si fara aditivi. Selectati acele conserve care nu contin conservanti sau coloranti. Exista multe marci care adauga diferite tipuri de aditivi, desi unele dintre ele nu sunt daunatoare.
  • Evitati nitratii/nitritii: se adauga de obicei la conservele de peste sau carne pentru a le conserva mai bine. Atunci cand sunt combinate cu mediul acid din stomacul nostru, ele pot fi transformate in nitrozamine , care sunt legate de cancer.

Atata timp cat se consuma cu moderatie si nu esti alergic, unii dintre aditivii folositi nu sunt nocivi, cei mai folositi in conserve sunt:

  • Acid ascorbic E-300 : este folosit pentru a preveni oxidarea si intunecarea fructelor si legumelor, precum si pentru a preveni coroziunea recipientelor metalice. Este un antioxidant utilizat pe scara larga de industria alimentara si este inofensiv.
  • Acid tartric E-334 : Se foloseste ca acidulant sau pentru corectarea aciditatii, intensifica aroma fructelor si legumelor. Este un antioxidant care este prezent in mod natural in vin si este inofensiv.
  • Citrat de sodiu E-331 : Se foloseste ca acidulant sau pentru corectarea aciditatii, intensifica aroma fructelor si legumelor. Este un derivat al acidului citric. Este inofensiv.

Am auzit de ani de zile sa mancam o dieta bogata in fructe si legume proaspete pentru a imbunatati sanatatea. Dar, este important de stiut ca unele alimente conservate pot fi la fel de hranitoare ca si proaspete, daca nu chiar mai mult.

Cele mai bogate in nutrienti legume si fructe, de la cel mai putin la cel mai putin:

  1. Din cultura ecologica si locala (cu distanta mica de la livada/camp pana la consumator), deoarece se folosesc mai putine pesticide si, in plus, sunt lasate sa se maturizeze mai mult in tufis sau pe copac.
  2. Produse, organice sau nu, care sunt colectate si ajung la consumator intr-un timp foarte scurt.
  3. Multe fructe si legume pe care le gasim in magazine si supermarketuri sunt vandute dupa cateva zile sau chiar saptamani dupa ce au fost recoltate. Verdeturile sunt colectate si lasate sa se maturizeze in camere. Cu cat un aliment se afla mai mult in afara plantei sau copacului, cu atat pierde mai multi nutrienti, intre 15-60%
  4. Cu toate acestea, multe alimente conservate sau congelate sunt tratate imediat dupa recoltare, retinand o mare parte din vitaminele, nutrientii si alti compusi benefici (pierderile aproximative de nutrienti sunt de aproximativ 20%).

Avantajele conservelor

  • Pretul sau : produsele conservate tind sa coste mai putin decat cele proaspete.
  • Disponibilitate : Sunt disponibile pe tot parcursul anului si le putem avea oricand la indemana, facand o mica rezervare acasa.
  • Deseuri : Nu exista deseuri si cutiile sunt reciclate.

Odata cu criza economica si cu putinul timp disponibil pe care multi oameni il au, trebuie sa evaluam optiunile pe care le avem pentru a obtine retete sanatoase la un cost mai mic.

Cumparati conserve fara vina

Sa vedem ce alimente ofera mai multi nutrienti atunci cand sunt conservate (sau gatite) decat proaspete:

Leguminoase: Leguminoasele  uscate nu se consuma niciodata crude, au nevoie de un timp lung de gatire. Cand se calculeaza timpul necesar pentru prepararea nautului sau a fasolei fierte, conservele de fasole sunt cu aproape un euro mai putin pe portie decat fasolea uscata care trebuie sa se inmoaie cateva ore si sa se gateasca multe minute. In concluzie, ne ia 5 minute sa pregatim leguminoasele fierte impotriva a doua ore plus o noapte de inmuiere.

Rosii : Desi o parte din continutul sau de vitamina C se pierde, rosiile fierte sau conservate contin aproape de trei ori mai mult licopen decat rosiile proaspete, ceea ce le creste puterea antioxidanta. Din acest motiv, consumul de rosii prajite sau fierte sau sos de rosii este la fel de bun sau mai bun decat sa le consumi crude (daca esti atent la sare si grasime). Rosiile proaspete in afara sezonului sunt foarte scumpe, sunt adesea cultivate pentru plastic si nu au gust de nimic. De asemenea, dureaza mai mult sa faci un sos de rosii cu rosii proaspete decat cele din conserve. Desi personal constat ca, pentru acest produs, rezultatul final al gustului poate fi foarte diferit.

Porumb : Aceasta cereala isi mareste cantitatea de luteina (un alt antioxidant) atunci cand este gatita. Porumbul conservat este bogat in luteina. El cumpara doar porumb cultivat organic, deoarece restul porumbului este de obicei OMG. Cumpararea de stiuleti, decojirea si pregatirea lor este foarte scumpa si cine face asta in zilele noastre?

Morcovi : Acelasi lucru se intampla si cu rosiile, gatirea morcovilor creste continutul lor de beta- caroten .

Spanacul : Spanacul congelat sau conservat ofera multi nutrienti si fibre si este mult mai ieftin decat spanacul proaspat. Ele sunt, de asemenea, o buna alternativa nutritionala .

Conserve de sardine : Pastrarea sardinelor in ulei inmoaie oasele si face din acest peste gras un aliment  bogat in calciu. Sardinele pot avea un continut ridicat de purine, asa ca mancati-le cu moderatie.

Alte  conserve   cu beneficii similare sunt: ​​ciupercile, mazarea, fasolea verde…

Precautii

  • Nu pastrati niciodata alimentele intr-o cutie deschisa : Interiorul cutiei este acoperit cu un lac care poate contine Bisfenol A. Preferati-le pe cele care sunt marcate fara Bisfenol A. Dar in orice caz, daca nu se porneste cutia, nu se intampla nimic; Pe de alta parte, odata ce este deschis, alimentele nu pot fi depozitate in el. Cand ai deschis o cutie de conserve si nu o termini, pastreaza ce ti-a ramas intr-un recipient de sticla pentru a-l depozita la frigider si foloseste-l in trei-patru zile.
  • Mai bine fara aditivi (nici conservanti, nici coloranti) : Comparati marcile si veti gasi cu si fara aditivi. Selectati acele conserve care nu contin conservanti sau coloranti. Exista multe marci care adauga diferite tipuri de aditivi, desi unele dintre ele nu sunt daunatoare.
  • Evitati nitratii/nitritii: se adauga de obicei la conservele de peste sau carne pentru a le conserva mai bine. Atunci cand sunt combinate cu mediul acid din stomacul nostru, ele pot fi transformate in nitrozamine , care sunt legate de cancer.

Atata timp cat se consuma cu moderatie si nu esti alergic, unii dintre aditivii folositi nu sunt nocivi, cei mai folositi in conserve sunt:

  • Acid ascorbic E-300 : este folosit pentru a preveni oxidarea si intunecarea fructelor si legumelor, precum si pentru a preveni coroziunea recipientelor metalice. Este un antioxidant utilizat pe scara larga de industria alimentara si este inofensiv.
  • Acid tartric E-334 : Se foloseste ca acidulant sau pentru corectarea aciditatii, intensifica aroma fructelor si legumelor. Este un antioxidant care este prezent in mod natural in vin si este inofensiv.
  • Citrat de sodiu E-331 : Se foloseste ca acidulant sau pentru corectarea aciditatii, intensifica aroma fructelor si legumelor. Este un derivat al acidului citric. Este inofensiv.

Populare

Nu rata

Recente

Mituri si adevaruri despre cel mai bun moment pentru a manca fructe

Una dintre cele mai confuze probleme legate de nutritie este daca exista momente specifice pentru a consuma fructe, deoarece s-a raportat ca consumul acestui...

10 remedii de casa pentru buzele crapate

Buzele crapate sunt o afectiune foarte frecventa atat la copii, cat si la adulti. Sunt relativ usor de detectat deoarece provoaca strangere, riduri mici...

Conserve: obtine nutrientii de care ai nevoie la un cost mai mic

Am auzit de ani de zile sa mancam o dieta bogata in fructe si legume proaspete pentru a imbunatati sanatatea. Dar, este important de...