Cele 7 diferente dintre carnea rosie si carnea alba (explicate)

Potrivit unui studiu al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, productia actuala de carne este astazi de aproape cinci ori mai mare decat era la inceputul anilor 1960. Am trecut de la producerea de 70 de milioane de tone la, in 2017, de peste 330 de milioane. 

Si fara nicio intentie de a intra in dezbateri etice despre industria carnii si consumul excesiv de carne pe care, fara indoiala, il facem si care este responsabil, in mare parte, de incalzirea globala pe care o traim, adevarul este ca carnea s-a format, forme si, cu siguranta, va face parte din societatea noastra pentru o lunga perioada de timp.

Si este ca, cel putin din punct de vedere in intregime fiziologic, suntem mentionati sa mancam carne. Suntem facuti, la nivel biologic, sa mancam tesuturi ale altor animale, pentru ca, pana la urma, oamenii sunt fiinte omnivore. Prin urmare, eliminarea completa a alimentelor de origine animala necesita suplimente nutritionale externe.

Dar in lumea carnii exista doua mari grupe: carnea rosie si carnea alba. Auzim mereu despre ele si cunoastem diferentele de baza dintre ele, dar este intotdeauna interesant (si, in acest caz, important) sa ne aprofundam subiectul si sa ne adancim in diferentele nutritionale dintre carnea rosie si cea alba . Si tocmai asta vom face in articolul de astazi.

Ce este carnea rosie? Si carnea alba?

Carnea este definita ca tot acel tesut animal, in principal muschi, care este consumat ca hrana . „Carne” este un concept comercial si colocvial pe care il aplicam animalelor terestre (animalele marine alcatuiesc pestii), in general vertebrate, adica mamifere, pasari si reptile. Si in acest context, in functie de aspectul vizual al carnii, aceasta poate fi impartita in rosu si alb. Desi, dupa cum vom vedea, diferentele dintre ele merg mult mai departe.

Oricum, inainte de a intra in profunzime si de a prezenta schematic principalele diferente dintre carnea rosie si carnea alba sub forma de puncte cheie, este esential sa ne punem in context si sa definim, individual, fiecare dintre concepte.

Carne rosie: ce este?

Carnea rosie este tot acel tesut animal destinat consumului uman care are o coloratie rosiatica sau roz in stare cruda si care, din punct de vedere nutritional, se refera la toata acea carne care provine de la mamifere .

Astfel, carnea rosie este cea care se obtine din vitel, porc (desi daca este tanara este considerata alba), miel, capra, vita, vaca, taur, caprioara, mistret sau cal. , in principal. Toate aceste produse care provin din tesutul muscular al mamiferelor, pe langa faptul ca ofera intre 20 si 26 de grame de proteine ​​la 100 de grame de carne, sunt sursa principala de vitamina B12.

In mod similar, carnea rosie este una dintre cele mai bogate surse de fier , creatina, minerale precum zincul si fosforul si alte vitamine precum vitamina B1, vitamina B2 si vitamina B3. Totusi, datorita continutului mai mare de grasimi, se recomanda sa nu consumati prea multa carne rosie. Recomandarea generala este de 125 de grame de persoana pe saptamana.

In mod remarcabil, in 2015, a existat un scandal urias ca carnea rosie a provocat cancer. Nu este adevarat. OMS a plasat carnea rosie in grupa 2 de agenti cancerigeni, care este acel grup de potentiali. Sunt suspiciuni (ca multe alte produse, chiar si telefoane mobile), dar este in studiu. Pur si simplu nu se poate afirma 100% ca consumul excesiv si prelungit (mai mult decat o face orice persoana) nu creste riscul de cancer. Dar nu putem spune niciodata ca este cancerigen.

Dar asta nu inseamna ca il putem manca fara control. In societatea de astazi mancam mult mai multa carne rosie decat avem nevoie. Si asta favorizeaza excesul de greutate, creste colesterolul, stimuleaza dezvoltarea pietrelor la rinichi… Nu ar trebui sa eliminam din alimentatie carnea rosie, deoarece are si beneficii, dar ar trebui sa reducem consumul acesteia .

Carne alba: ce este?

Carnea alba este tot acel tesut animal destinat consumului uman care are o coloratie albicioasa sau palida in stare cruda si care, din punct de vedere nutritional, se refera la toata acea carne care provine de la pasare . Astfel, este carnea care nu provine de la mamifere.

Desi exista exceptii deoarece carnea de la porci (porcii de lapte), iepurele si mieii de lapte sunt considerate carne alba si rata, strutul si gasca (care sunt pasari) sunt considerate carne rosie, regula generala este ca carnea obtinuta de la pasari este alba. Deci, aici avem puiul, curcanul si gaina, in principal.

Carnea alba este cea cu cele mai multe proteine , deoarece ofera aproape 33 de grame de proteine ​​la 100 de grame de produs. In plus, din punct de vedere nutritional sunt cu adevarat sanatosi, deoarece continutul lor de grasimi este scazut si sunt usor de digerat. In acelasi timp, carnea alba este bogata in vitamina B12, vitamina B3 si vitamina B6.

Toate acestea fac din carnea alba cea mai recomandata in dieta. Organizatiile oficiale estimeaza ca ar trebui sa mancam 326 de grame de carne alba de persoana pe saptamana. In plus, in acest caz nu exista niciun indiciu ca poate creste riscul de a dezvolta cancer.

Chiar si asa, dupa cum poate ati vazut, granita dintre carnea alba si cea rosie este foarte neclara , deoarece exista prea multe exceptii. Toate acestea fac ca diferentierea dintre cele doua concepte sa fie ceva mai comerciala decat o realitate biologica. Dar chiar si asa, este interesant sa vedem diferentele nutritionale dintre ele.

Cum difera carnea alba si carnea rosie?

Dupa aceasta introducere, cu siguranta diferentele dintre cele doua concepte au devenit mai mult decat clare. Chiar si asa, in cazul in care doriti sau aveti nevoie sa aveti informatiile intr-un mod mai vizual, v-am pregatit urmatoarea selectie a principalelor diferente nutritionale dintre carnea rosie si carnea alba sub forma de puncte cheie. Sa mergem acolo.

1. Carnea rosie provine de la mamifere; albul, al pasarilor

Cea mai importanta diferenta dar, in acelasi timp, cea mai difuza si cea care face ca aceasta diferentiere in „rosu” si „alb” sa nu aiba prea mult sens, dincolo de reclama. Norma ne spune ca carnea rosie este tot ceea ce provine de la mamifere si alba, tot ceea ce vine de la pasari.

Dar gasim prea multe exceptii . Si este ca rata, strutul si gasca, in ciuda faptului ca sunt pasari, sunt considerate carne rosie. Iar porcul, muschiul de porc, iepurele si mielul de lapte sunt considerate carne alba. Dupa cum vedem, limitele sunt foarte difuze.

2. Carnea rosie este de culoare rosiatica cand este cruda; cel alb, palid

O diferenta evidenta pentru ca decurge din nume dar trebuie sa apara pe lista, deoarece diferenta este cea care defineste ambele concepte. Carnea rosie primeste aceasta denumire deoarece tesuturile musculare ale mamiferelor sunt, in stare cruda, de culoare rosiatica sau roz. Si carnea alba, pentru ca tesuturile musculare ale pasarilor sunt, in stare cruda, de culoare albicioasa sau palida. Dar, din nou, exista carnuri unde granita nu este prea clara .

3. Carnea alba contine mai multe proteine ​​decat carnea rosie

O diferenta care poate merge impotriva logicii. Si este ca, datorita culorii rosiatice si a aromei intense, poate parea ca carnea rosie are mai multe proteine ​​decat carnea alba. Nimic mai departe de adevar. Carnea cu cel mai mare continut de proteine ​​este alba. Si este ca, in timp ce carnea rosie ofera intre 20 si 26 de grame de proteine ​​la 100 de grame de produs, carnea alba ofera 33 de grame de proteine ​​la 100 de grame de produs .

4. Carnea rosie contine mai mult fier decat carnea alba

Continutul de proteine ​​din carnea rosie este mai scazut, dar continutul de fier este considerabil mai mare. Fierul este un mineral esential pentru organism, deoarece este necesar pentru cresterea si dezvoltarea organismului, precum si pentru sinteza hormonilor, regenerarea tesutului conjunctiv si pentru producerea hemoglobinei, proteina purtatoare de oxigen in culoarea rosie. celule sanguine..

In acest sens, carnea rosie este unul dintre alimentele care ne furnizeaza cel mai mult fier. Si este ca, in timp ce carnea alba ne ofera 1-1,5 mg de fier la 100 de grame, carnea rosie ne ofera 2,5-4 mg de fier la 100 de grame de produs .

5. Trebuie sa mancam mai multa carne alba decat rosie

In orice caz, si in ciuda punctului anterior, carnea alba este considerata mai sanatoasa decat carnea rosie . Prin urmare, in timp ce se recomanda consumul a 325 de grame de carne alba pe saptamana de persoana, cel de carne rosie este de maximum 125 de grame de persoana. De fapt, idealul este sa mananci intre trei si patru portii de carne pe saptamana, permitandu-i sa fie carne rosie intre trei si patru ori pe luna. Un exemplu ar fi consumul de carne alba de trei ori pe saptamana si carne rosie doar o data.

6. Carnea rosie este un potential cancerigen; cel alb, nu

Un punct pe care trebuie sa il discutam cu mare atentie. Si este ca, desi OMS nu a plasat niciodata carnea alba in grupul potentialilor cancerigeni, a facut-o cu carnea rosie. Inseamna asta ca consumul de carne rosie ne va da cancer? Nu. Departe de asta. Nu numai ca cu un consum normal nu ar fi niciodata probleme, dar efectul sau cancerigen este pur si simplu studiat pentru ca exista suspiciuni. Dar nu putem spune, astazi, ca carnea rosie este cancerigena .

7. Carnea rosie contine mai multe grasimi decat carnea alba

Unul dintre principalele motive pentru care trebuie sa reducem consumul de carne rosie este acesta. Si este ca continutul de grasime este mult mai mare decat in ​​cel alb. Acest lucru il face, de asemenea, mai gustos si mai intens in aroma, dar ne ofera o cantitate mai mare de grasimi saturate care pot creste nivelul de colesterol si pot stimula cresterea in greutate . Prin urmare, carnea alba poate fi consumata mai des. In plus, cel alb este mai usor de digerat decat cel rosu.

Potrivit unui studiu al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, productia actuala de carne este astazi de aproape cinci ori mai mare decat era la inceputul anilor 1960. Am trecut de la producerea de 70 de milioane de tone la, in 2017, de peste 330 de milioane. 

Si fara nicio intentie de a intra in dezbateri etice despre industria carnii si consumul excesiv de carne pe care, fara indoiala, il facem si care este responsabil, in mare parte, de incalzirea globala pe care o traim, adevarul este ca carnea s-a format, forme si, cu siguranta, va face parte din societatea noastra pentru o lunga perioada de timp.

Si este ca, cel putin din punct de vedere in intregime fiziologic, suntem mentionati sa mancam carne. Suntem facuti, la nivel biologic, sa mancam tesuturi ale altor animale, pentru ca, pana la urma, oamenii sunt fiinte omnivore. Prin urmare, eliminarea completa a alimentelor de origine animala necesita suplimente nutritionale externe.

Dar in lumea carnii exista doua mari grupe: carnea rosie si carnea alba. Auzim mereu despre ele si cunoastem diferentele de baza dintre ele, dar este intotdeauna interesant (si, in acest caz, important) sa ne aprofundam subiectul si sa ne adancim in diferentele nutritionale dintre carnea rosie si cea alba . Si tocmai asta vom face in articolul de astazi.

Ce este carnea rosie? Si carnea alba?

Carnea este definita ca tot acel tesut animal, in principal muschi, care este consumat ca hrana . „Carne” este un concept comercial si colocvial pe care il aplicam animalelor terestre (animalele marine alcatuiesc pestii), in general vertebrate, adica mamifere, pasari si reptile. Si in acest context, in functie de aspectul vizual al carnii, aceasta poate fi impartita in rosu si alb. Desi, dupa cum vom vedea, diferentele dintre ele merg mult mai departe.

Oricum, inainte de a intra in profunzime si de a prezenta schematic principalele diferente dintre carnea rosie si carnea alba sub forma de puncte cheie, este esential sa ne punem in context si sa definim, individual, fiecare dintre concepte.

Carne rosie: ce este?

Carnea rosie este tot acel tesut animal destinat consumului uman care are o coloratie rosiatica sau roz in stare cruda si care, din punct de vedere nutritional, se refera la toata acea carne care provine de la mamifere .

Astfel, carnea rosie este cea care se obtine din vitel, porc (desi daca este tanara este considerata alba), miel, capra, vita, vaca, taur, caprioara, mistret sau cal. , in principal. Toate aceste produse care provin din tesutul muscular al mamiferelor, pe langa faptul ca ofera intre 20 si 26 de grame de proteine ​​la 100 de grame de carne, sunt sursa principala de vitamina B12.

In mod similar, carnea rosie este una dintre cele mai bogate surse de fier , creatina, minerale precum zincul si fosforul si alte vitamine precum vitamina B1, vitamina B2 si vitamina B3. Totusi, datorita continutului mai mare de grasimi, se recomanda sa nu consumati prea multa carne rosie. Recomandarea generala este de 125 de grame de persoana pe saptamana.

In mod remarcabil, in 2015, a existat un scandal urias ca carnea rosie a provocat cancer. Nu este adevarat. OMS a plasat carnea rosie in grupa 2 de agenti cancerigeni, care este acel grup de potentiali. Sunt suspiciuni (ca multe alte produse, chiar si telefoane mobile), dar este in studiu. Pur si simplu nu se poate afirma 100% ca consumul excesiv si prelungit (mai mult decat o face orice persoana) nu creste riscul de cancer. Dar nu putem spune niciodata ca este cancerigen.

Dar asta nu inseamna ca il putem manca fara control. In societatea de astazi mancam mult mai multa carne rosie decat avem nevoie. Si asta favorizeaza excesul de greutate, creste colesterolul, stimuleaza dezvoltarea pietrelor la rinichi… Nu ar trebui sa eliminam din alimentatie carnea rosie, deoarece are si beneficii, dar ar trebui sa reducem consumul acesteia .

Carne alba: ce este?

Carnea alba este tot acel tesut animal destinat consumului uman care are o coloratie albicioasa sau palida in stare cruda si care, din punct de vedere nutritional, se refera la toata acea carne care provine de la pasare . Astfel, este carnea care nu provine de la mamifere.

Desi exista exceptii deoarece carnea de la porci (porcii de lapte), iepurele si mieii de lapte sunt considerate carne alba si rata, strutul si gasca (care sunt pasari) sunt considerate carne rosie, regula generala este ca carnea obtinuta de la pasari este alba. Deci, aici avem puiul, curcanul si gaina, in principal.

Carnea alba este cea cu cele mai multe proteine , deoarece ofera aproape 33 de grame de proteine ​​la 100 de grame de produs. In plus, din punct de vedere nutritional sunt cu adevarat sanatosi, deoarece continutul lor de grasimi este scazut si sunt usor de digerat. In acelasi timp, carnea alba este bogata in vitamina B12, vitamina B3 si vitamina B6.

Toate acestea fac din carnea alba cea mai recomandata in dieta. Organizatiile oficiale estimeaza ca ar trebui sa mancam 326 de grame de carne alba de persoana pe saptamana. In plus, in acest caz nu exista niciun indiciu ca poate creste riscul de a dezvolta cancer.

Chiar si asa, dupa cum poate ati vazut, granita dintre carnea alba si cea rosie este foarte neclara , deoarece exista prea multe exceptii. Toate acestea fac ca diferentierea dintre cele doua concepte sa fie ceva mai comerciala decat o realitate biologica. Dar chiar si asa, este interesant sa vedem diferentele nutritionale dintre ele.

Cum difera carnea alba si carnea rosie?

Dupa aceasta introducere, cu siguranta diferentele dintre cele doua concepte au devenit mai mult decat clare. Chiar si asa, in cazul in care doriti sau aveti nevoie sa aveti informatiile intr-un mod mai vizual, v-am pregatit urmatoarea selectie a principalelor diferente nutritionale dintre carnea rosie si carnea alba sub forma de puncte cheie. Sa mergem acolo.

1. Carnea rosie provine de la mamifere; albul, al pasarilor

Cea mai importanta diferenta dar, in acelasi timp, cea mai difuza si cea care face ca aceasta diferentiere in „rosu” si „alb” sa nu aiba prea mult sens, dincolo de reclama. Norma ne spune ca carnea rosie este tot ceea ce provine de la mamifere si alba, tot ceea ce vine de la pasari.

Dar gasim prea multe exceptii . Si este ca rata, strutul si gasca, in ciuda faptului ca sunt pasari, sunt considerate carne rosie. Iar porcul, muschiul de porc, iepurele si mielul de lapte sunt considerate carne alba. Dupa cum vedem, limitele sunt foarte difuze.

2. Carnea rosie este de culoare rosiatica cand este cruda; cel alb, palid

O diferenta evidenta pentru ca decurge din nume dar trebuie sa apara pe lista, deoarece diferenta este cea care defineste ambele concepte. Carnea rosie primeste aceasta denumire deoarece tesuturile musculare ale mamiferelor sunt, in stare cruda, de culoare rosiatica sau roz. Si carnea alba, pentru ca tesuturile musculare ale pasarilor sunt, in stare cruda, de culoare albicioasa sau palida. Dar, din nou, exista carnuri unde granita nu este prea clara .

3. Carnea alba contine mai multe proteine ​​decat carnea rosie

O diferenta care poate merge impotriva logicii. Si este ca, datorita culorii rosiatice si a aromei intense, poate parea ca carnea rosie are mai multe proteine ​​decat carnea alba. Nimic mai departe de adevar. Carnea cu cel mai mare continut de proteine ​​este alba. Si este ca, in timp ce carnea rosie ofera intre 20 si 26 de grame de proteine ​​la 100 de grame de produs, carnea alba ofera 33 de grame de proteine ​​la 100 de grame de produs .

4. Carnea rosie contine mai mult fier decat carnea alba

Continutul de proteine ​​din carnea rosie este mai scazut, dar continutul de fier este considerabil mai mare. Fierul este un mineral esential pentru organism, deoarece este necesar pentru cresterea si dezvoltarea organismului, precum si pentru sinteza hormonilor, regenerarea tesutului conjunctiv si pentru producerea hemoglobinei, proteina purtatoare de oxigen in culoarea rosie. celule sanguine..

In acest sens, carnea rosie este unul dintre alimentele care ne furnizeaza cel mai mult fier. Si este ca, in timp ce carnea alba ne ofera 1-1,5 mg de fier la 100 de grame, carnea rosie ne ofera 2,5-4 mg de fier la 100 de grame de produs .

5. Trebuie sa mancam mai multa carne alba decat rosie

In orice caz, si in ciuda punctului anterior, carnea alba este considerata mai sanatoasa decat carnea rosie . Prin urmare, in timp ce se recomanda consumul a 325 de grame de carne alba pe saptamana de persoana, cel de carne rosie este de maximum 125 de grame de persoana. De fapt, idealul este sa mananci intre trei si patru portii de carne pe saptamana, permitandu-i sa fie carne rosie intre trei si patru ori pe luna. Un exemplu ar fi consumul de carne alba de trei ori pe saptamana si carne rosie doar o data.

6. Carnea rosie este un potential cancerigen; cel alb, nu

Un punct pe care trebuie sa il discutam cu mare atentie. Si este ca, desi OMS nu a plasat niciodata carnea alba in grupul potentialilor cancerigeni, a facut-o cu carnea rosie. Inseamna asta ca consumul de carne rosie ne va da cancer? Nu. Departe de asta. Nu numai ca cu un consum normal nu ar fi niciodata probleme, dar efectul sau cancerigen este pur si simplu studiat pentru ca exista suspiciuni. Dar nu putem spune, astazi, ca carnea rosie este cancerigena .

7. Carnea rosie contine mai multe grasimi decat carnea alba

Unul dintre principalele motive pentru care trebuie sa reducem consumul de carne rosie este acesta. Si este ca continutul de grasime este mult mai mare decat in ​​cel alb. Acest lucru il face, de asemenea, mai gustos si mai intens in aroma, dar ne ofera o cantitate mai mare de grasimi saturate care pot creste nivelul de colesterol si pot stimula cresterea in greutate . Prin urmare, carnea alba poate fi consumata mai des. In plus, cel alb este mai usor de digerat decat cel rosu.

Populare

Nu rata

Recente

Lucruri de luat in considerare atunci cand alegi un nume pentru bebelusul tau

Alegerea unui nume pentru bebelusul tau este unul dintre riturile de trecere a parintelui. Alegerea unui nume este un cadou special care iti va...

Tot ce trebuie sa stiti pentru a ingriji un ficus acasa

Descopera elementele esentiale despre una dintre cele mai usor de ingrijit plante, precum si una dintre cele mai frumoase in decorarea interioara.Ficusul este una...

Ce este un televizor 4k si cum il alegi pe cel mai bun

Termenul  de televizor 4K descrie o rezolutie de ecran de ultra-inalta definitie . Este posibil sa il vedeti si etichetat ca UHD, 4K sau 4K UHD, in functie...