Rolul de mama si tata absoarbe atat de mult incat relatia de cuplu este lasata deoparte. Comunicarea, precum si intelegerea, sunt cheile pentru a avea grija de ea.
Rolul de mama si tata absoarbe atat de mult incat relatia de cuplu este lasata deoparte. Comunicarea, precum si intelegerea, sunt cheile pentru a avea grija de ea.
Cand micutul tau se naste, prioritatile se schimba si trebuie sa iti adaptezi toate activitatile la rolul de mama. Relatia de cuplu este de obicei pusa deoparte concentrandu-ti atentia asupra unei noi fiinte care necesita atentie si ingrijire 24 de ore din 24.
Ambii trebuie sa fie constienti de faptul ca trebuie sa lucreze in echipa pentru a face fata procesului de adaptare si provocarilor care apar . Nimic nu va mai fi la fel ca inainte de copilul tau, dar asta nu inseamna ca este rau.
Potrivit cartii Pentru a creste copiii fericiti, puneti-va casatoria pe primul loc, este esential sa acordati prioritate partenerului dvs. pentru a fi parinti mai buni . Ceea ce nu inseamna sa neglijezi copiii, dar inseamna sa gasesti momente pentru a fi impreuna si a vorbi despre ziua lor.
Alterarea pe care o sufera rutina ta dupa nastere genereaza o explozie de emotii in cuplu, care trebuie sa se adapteze imediat la noi roluri si responsabilitati , explica psihologul Giuliana Vasquez Varas.
„Este o schimbare a rolurilor la femei in afara de rolul de femeie muncitoare, iubita, fiica si altele, acum are rolul de mama; acelasi lucru se intampla si cu barbatul, in afara de muncitor, fiu, prieten, iubit, va avea pe acela de tata. Pentru multe persoane acest rol este atat de intens incat ii absoarbe, ii anuleaza sau ii deplaseaza pe ceilalti creand o nepotrivire”.
Se schimba relatia cu copilul?
O investigatie publicata in Journal of Family Psychology indica faptul ca 67% dintre cuplurile studiate s-au simtit nemultumiti de relatia lor dupa sosirea unui copil.
Desi nasterea unui copil presupune o transformare in dinamica cuplului, aceasta nu trebuie neaparat sa fie negativa, deoarece depinde de caracteristicile fiecarui caz si de modul in care a fost interactiunea lor inainte de copil , comenteaza specialistul.
„Cuplurile cu o relatie comunicativa si iubitoare tind sa faca aceasta schimbare mai suportabila si sa se confrunte intr-un mod mai pozitiv. Daca cuplul a avut o relatie conflictuala, probleme de comunicare si nu au existat semne de afectiune, sosirea unui bebelus va fi un tsunami intr-o relatie care trece printr-un cutremur.
El detaliaza ca oboseala si lipsa timpului impreuna exacerbeaza sentimentele de singuratate si neintelegere care erau prezente cu mult inainte de nasterea copilului, ceea ce provoaca distanta atunci cand se simte fara sprijin.
Sfaturi pentru a avea grija de relatie
Intelegerea si empatia sunt esentiale pentru a depasi provocarile care apar cu un bebelus, precum si munca in echipa pentru a preveni ca rutina sa uzeze relatia. Mai jos vei gasi sfaturi pentru a avea grija de relatia ta si pe langa toate acestea niste pozitii sexuale periculoase niciodata nu vor da gres in relatia cu partenerul.
- Odihna: Cautati spatiu pentru a va recupera, cu acesta veti avea energie pentru a depasi dificultatile care apar in timpul zilei.
- Reorganizarea sarcinilor: Impartasiti volumul de lucru in mod egal cu partenerul dvs. Daca nu functioneaza, rearanjati-le pentru a se potrivi ambelor nevoi.
- Vorbeste despre sentimentele tale: Exprima ceea ce simti si ai nevoie, altfel se va acumula si iese la iveala prin comportamente pasive agresive.
- Impartaseste interese comune: Iti amintesti cum era relatia ta inaintea copiilor? Gasiti timp pentru a vorbi despre subiectele si gusturile pe care le-ati impartasit. Evitati sa vorbiti despre copii.
- Intalniri fara copil: Desi poate fi dificil sa fii singur cand copilul tau este mic, fa-ti planuri sa iei cina acasa. In acest moment, organizarea este cheia, deoarece timpul este limitat.
- Numara pana la 10 inainte: oboseala face emotiile sa creasca, incearca sa ramai calm inainte de a exploda.
Nu uitati ca a avea grija de relatie este un loc de munca in doi. Impartasiti aceste sfaturi cu partenerul dvs. Stii mai multe?